Gemeente Schiedam


Juni 2009

Standwerkerconcours voor Vrouwen

In het kader van de Groten van Schiedam met het thema Sterke Vrouwen vindt op vrijdag 19 juni a.s. een Vrouwen Standwerkerconcours plaats op de weekmarkt in Schiedam.
Het standwerkers concours maakt deel uit van de Huiskamer van Schiedam, het hoogtepunt van het themajaar 2009, Sterke Vrouwen.

In twee ronden van 90 minuten van 10.30 uur tot 12.00 uur en van 13.30 uur tot 15.00 uur laten de vrouwen hun verkoopkunsten zien. Ze worden beoordeeld door een jury bestaande uit vijf Schiedamse Sterke Vrouwen:

Joke de Haan, raadslid voor de PvdA
Conny Meijnckens, eigenaresse van restaurant t Stadhuys Nel van Oudenaarde, bestuurslid bewonersvereniging Schiedam Oost Patrcia Beckers, eigenaresse interieurwinkel Le Marché Jamila El Jafoufi, voorzitter van de Stichting Narcis.

U vindt de standwerksters in de Lange Kerkstraat tussen de ingang van het ABC complex en het Land van Belofte.

De uitreiking van de prijs aan de winnares en de nummers twee en drie vindt plaats om 15.45 uur door wethouder Siljee op het Land van Belofte.

De markt, sterke vrouwen en Schiedam

De markt van Schiedam dateert al uit de dertiende eeuw. Reeds in het jaar 1270, dus vijf jaar voordat Vrouwe Aleida van Henegouwen Schiedam Stadsrechten verleende, gaf zij Schiedam het recht tot een jaarmarkt en 52 weekmarkten.
Aleida deed dit omdat ze geloofde dat de nederzetting bij de dam in de rivier de Schie een rol zou kunnen spelen in de handel tussen Angelsaksische kooplieden en Keulen. De schepen met handelsgoederen kwamen op weg naar Keulen immers langs Schiedam.

In de late middeleeuwen werden veel jaarmarkten gehouden op of rond de dag, waarop ooit een kerk was ingewijd. Dat jaarlijkse feest van de kerkwijding werd onder meer gevoerd met een mis die door de bisschop werd opgedragen en heette daarom kercmesse of kerkmis, een woord dat uitgroeide tot het wereldse kermesse en kermis. De jaarmarkt was het hoogtepunt in het economische, culturele en religieuze leven van een stad of streek.

Dat de meeste marktdagen sinds hun instelling niet veranderd zijn, toont de opvallende continuïteit van de weekmarkt aan: Schiedam heeft sinds 1270 met enkele onderbrekingen zijn weekmarkt op vrijdag. Ook tijdens de Huiskamer gaat de markt gewoon door. Wel moet de markt een stukje opschuiven.
Door het Standwerkersconcours zal de Schiedamse markt toch de aandacht krijgen die zij verdient.


*bron: Om den gunst van de kooper door H. Slegte

Klik hier voor meer informatie.