Gemeente De Bilt


Bilthoven, 17 juni 2009

Start Fietsbalans meetdag

IS HET FIETSKLIMAAT VERBETERD?
De Bilt en Fietsersbond maken samen de balans op

Op woensdag 17 juni gaf wethouder Arie-Jan Ditewig samen met Piet van der Linden van de Fietsersbond de aftrap voor Fietsbalans 2. Ditewig benadrukte dat de gemeente het belangrijk vindt dat veel inwoners gebruik maken van de fiets als vervoersmiddel en Van der Linden meldde dat de Fietsbalans een goede methode is om te onderzoeken hoe het in de gemeente is gesteld met het fietsklimaat.

"Doordat meer inwoners gaan fietsen in plaats van de auto te nemen zullen de problemen met het autoverkeer en de parkeerruimte verminderen, de milieukwaliteit verbeteren en bovendien is het goed voor de gezondheid om vaker de fiets te pakken. Voor de gemeente De Bilt is het erg belangrijk om te weten hoe het is gesteld met het fietsklimaat en daarmee op welke onderdelen er verbeteringen mogelijk zijn", aldus Ditewig.

In Fietsbalans 2 worden gemeenten beoordeeld op meerdere aspecten waaronder comfort, directheid van verbindingen, veiligheid, fietsparkeerbeleid, luchtkwaliteit en de gezondheidseffecten van het fietsgebruik. Op een veertigtal drukke locaties gaat de Fietsersbond beoordelen of men er veilig de fiets kan parkeren. Ook krijgt de gemeente informatie over manieren om vanuit gezondheidsoogpunt inwoners te stimuleren om vaker te fietsen.

De Fietsersbond doet al jaren onderzoek naar het fietsklimaat en dat in meerdere gemeenten. De gemeente De Bilt heeft nog niet eerder deelgenomen aan het onderzoek. Van der Linden geeft aan blij te zijn dat de gemeente nu deelneemt en zegt: "We stimuleren zoveel mogelijk gemeenten aan dit onderzoek mee te doen. Zo kunnen we de gemeenten met elkaar vergelijken en goed beoordelen hoe de gemeenten ervoor staan. Wat gaat goed? Wat kan er beter?" Ook geeft Van der Linden aan dat uit eerder landelijk onderzoek blijkt dat wanneer de reistijd per fiets sneller is men eerder de fiets neemt dan de auto en dat wanneer de parkeerkosten hoog zijn in een gemeente men ook eerder de fiets pakt. Belangrijk om te noemen is dat ook de veiligheid in het verkeer toeneemt als mensen fietsen in plaats van autorijden.

De gemeente werkt al hard aan de knelpunten in het verkeer. Voorbeelden hiervan zijn: de fietsvoorzieningen op de Planetenbaan, de eerste Brandenburgerweg, de Dorpsstraat, de (provinciale) Utrechtseweg en de Gezichtslaan. Het werk is nog niet af en de gemeente hoopt door middel van deze meetdag nog meer inzicht te krijgen in het fietsklimaat.

Informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Communicatieadviseur, Ingrid Verbeek (030) 228 95 01.

Bilthoven, 17 juni 2009

Op de foto staan: Wethouder Arie-Jan Ditewig, namens de Fietsersbond - Landelijk Bureau Piet van der Linden en de vrijwilligers: Rinus Scheele, Kees van Hamersveld, Martin Nijessen, Evert Bouws en Elly van der Wiel. Wim Mastop ontbreekt op deze foto.