Gemeente Veenendaal


Gemeente Veenendaal en ING Bank overwegen schikking

Door ING Bank en de gemeente Veenendaal is recent gesproken over mogelijkheden voor een eventuele schikking in de zogenoemde Freulezaak. Op basis daarvan is een schikkingsvoorstel tot stand gekomen, dat momenteel bij partijen voorligt voor besluitvorming.

Â
Schikkingsvoorstel

Na herhaaldelijk overleg tussen partijen waarin de mogelijkheden van een schikking zijn verkend, hebben vertegenwoordigers van ING Bank en de Gemeente Veenendaal in mei 2009 de uitgangspunten voor een eventuele schikking vastgelegd. Het belangrijkste uitgangspunt is daarbij dat de Gemeente Veenendaal en ING Bank het erover eens zijn dat geen van beide partijen debet is aan de ontstane schade. De Gemeente Veenendaal en ING Bank zijn tot een regeling gekomen voor een verdeling van de door beide partijen geleden schade. Met het bereiken van een schikking sluiten de twee partijen, die feitelijk niet tegenover elkaar horen te staan, de rijen, om zo de volledige aandacht te kunnen vestigen op de partijen die wel verantwoordelijk zijn voor de schade. De gemeente en ING Bank beëindigen op gezamenlijk verzoek de lopende gerechtelijke procedure bij het Gerechtshof te Amsterdam. De gemeente en ING Bank zullen gaan samenwerken om in binnen- en buitenland de daadwerkelijke verantwoordelijken juridisch aan te pakken.

Â
Overwegingen schikking

Bij de overwegingen van een eventuele schikking tussen partijen speelt een aantal financiële, maatschappelijke en juridische overwegingen een rol. Het geschil tussen de gemeente en ING Bank heeft vooral een zakelijk en financieel karakter, waarbij het gaat om de vraag wie de ontstane schade vooralsnog zal moeten dragen. Het gaat in deze procedure niet om de vraag wie er primair schuldig en verantwoordelijk is voor het ontstaan van de Freulezaak en op wie de schade uiteindelijk zo veel mogelijk verhaald zal worden. Om die vraag te beantwoorden, zijn andere procedures in gang gezet. Instemmen met het schikkingsvoorstel betekent dat partijen zich kunnen richten op de maatschappelijk meest relevante procedures. Daarnaast biedt een schikking de mogelijkheid om nu een aanzienlijk bedrag veilig te stellen en verdere juridische kosten te besparen. Bij verlies zullen partijen immers verder procederen bij het Gerechtshof en, aansluitend, de Hoge Raad en zal de echte eindbeslissing waarschijnlijk pas over meerdere jaren bekend zijn.

Besluitvorming gemeente

Door het college zijn de kansen en risico's gewogen. Het college heeft op 26 mei besloten dat het schikkingsvoorstel voldoende basis biedt om in te stemmen, onder voorbehoud van bekrachtiging door de gemeenteraad.
Van Maanen: âvanuit de maatschappelijke verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur hechten wij eraan dat de gemeente de regie houdt over de lopende gerechtelijke procedures tegen de voormalige bestuursleden en adviseur(s) van de Stichting. Daarnaast is de uitkomst van deze zaak pas duidelijk als er een onherroepelijke uitspraak ligt. Dat kan nog jaren duren, aangezien beide partijen bij verlies verder zullen procederen bij de Hoge Raad. Intussen lopen de kosten van externe juridische ondersteuning steeds verder opâ.

Â

De gemeenteraad zal op 2 juli 2009 een besluit nemen. Indien het voorstel door de gemeente of ING Bank wordt afgewezen, dan wordt de gerechtelijke procedure vanzelfsprekend voortgezet. In dat geval zal het Gerechtshof uitspraak doen, waarna het voortzetten van de procedure bij de Hoge Raad al snel onvermijdelijk lijkt.

Â
Achtergronden

Op 24 november 2003 is door de gemeente Veenendaal een civiele procedure tegen ING Bank aangespannen. Dit is een van de procedures in de zaak die in de volksmond de Freule-affaire is gaan heten. De civiele procedure tegen ING Bank heeft lang geduurd, mede vanwege een groot aantal getuigenverhoren en de samenhang met een aantal andere zaken. Op 31 januari 2007 is in deze complexe zaak uiteindelijk door de rechtbank vonnis gewezen en is ING Bank veroordeeld om aan de gemeente Veenendaal een bedrag te betalen van 9.4 miljoen Amerikaanse dollars vermeerderd met wettelijke rente en proceskosten.

Â

Tegen het vonnis van 31 januari 2007 is door ING Bank hoger beroep aangetekend. ING Bank heeft daartoe een omvangrijk verweer gevoerd. De Gemeente heeft afgelopen zomer gereageerd op het processtuk van ING Bank. De procedure bij het Gerechtshof is nog niet afgerond. Tegen het eind van 2008 zijn partijen, zoals hierboven geduid, met elkaar in gesprek gegaan.