Vilans


Vilans begeleidt praktijkprojecten Diseasemanagement chronische ziekten

22 Praktijkprojecten gaan van start

Utrecht, 19 juni 2009 - In opdracht van ZonMw begeleidt Vilans de komende drie jaar 22 praktijkprojecten van het ZonMw programma Diseasemanagement chronische ziekten. Deze projecten hebben tot doel de zorg voor mensen met een chronische ziekte anders te organiseren. Centraal in de begeleiding van Vilans staat: de implementatie van Zorgstandaarden, het bevorderen van zelfmanagement en het anders inrichten van het zorgproces. Nieuw in de aanpak is ook de grote inbreng van patiënten. Vilans werkt hierin samen met De Hart&Vaatgroep. Gisteren vond de aftrap van het begeleidingstraject plaats tijdens de eerste Inspiratiedag.

Door de vergrijzing en de toename van ongezonde leefstijlgewoontes stijgt het aantal mensen met een chronische ziekte en hebben mensen vaak meerdere aandoeningen tegelijk. De zorgvraag stijgt niet alleen, maar verandert daardoor ook van karakter. Mensen met een chronische ziekte hebben vaak met meer dan één zorgverlener te maken, vooral bij co- en multimorbiditeit. Het is belangrijk dat deze zorgverleners goed met elkaar samenwerken en de zorg op elkaar afstemmen. Daar is een verandering in de organisatie van de zorg voor nodig, die optimaal aansluit bij de persoonlijke behoefte van mensen met een chronische ziekte. Met behulp van het begeleidingstraject werken 22 praktijkprojecten er aan om hun chronische patiënten beter te begeleiden bij het leren omgaan met hun ziekte én om hun praktijkorganisatie hierop aan te passen.

22 praktijkprojecten
De gemeenschappelijke ambitie van de 22 ZonMw praktijkprojecten is: ervaring opdoen met de toepassing van diseasemanagement bij chronische ziekten en met het organiseren van de zorg volgens het Chronic Care Model. De deelnemende projecten zijn geïnitieerd vanuit diverse organisaties, variërend van eerstelijns zorggroepen, gezondheidscentra, transmurale samenwerkingsverbanden, ziekenhuizen tot GGZ-organisaties. Acht praktijkprojecten richten zich op de implementatie van de zorgstandaard vasculair risicomanagement. Daarnaast zijn er vier COPD-projecten, drie diabetesprojecten en drie projecten op het gebied van GGZ (eetstoornissen, psychosen en depressie). Andere projecten richten zich juist specifiek op de zorg voor mensen met meerdere chronische aandoeningen.

Aftrap tijdens eerste Inspiratiedag
Tijdens de Inspiratiedag kwamen de 22 praktijkprojecten voor het eerst bijeen. Onder begeleiding van Vilans bepaalden zij de gezamenlijke agenda voor de komende periode. Wat de projecten met name bezighoudt, is hoe zij in de praktijk het zelfmanagement van hun patiënten kunnen bevorderen, hoe zij de verschillende mogelijkheden van patiëntenparticipatie kunnen benutten en hoe zij zich kunnen voorbereiden op de veranderingen in de financiering van de zorg voor chronisch zieken. Stannie Driessen, programmaleider Chronisch Zieken van Vilans gaf in haar inleiding aan dat de ambities van de praktijkprojecten op het gebied van zelfmanagement het grootst zijn. In 2012 krijgen patiënten binnen de deelnemende projecten een individueel behandelplan dat zij in overleg met hun zorgverlener hebben opgesteld. In het individueel behandelplan geven patiënten zelf aan welke doelen zij op het gebied van zelfmanagement (roken, bewegen, gezonde voeding) willen bereiken, vertelt Stannie Driessen. Meer informatie over het begeleidingstraject Diseasemanagement en de komende activiteiten treft u aan op www.vilans.nl/diseasemanagement . Meer informatie over het ZonMw programma Diseasemanagement chronische ziekten kunt u vinden op: www.zonmw.nl/diseasemanagement .


-----------------------