Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z11509

Vragen van de leden Karabulut en Jasper van Dijk (beiden SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over schulden bij de Informatie Beheer Groep. (Ingezonden 17 juni 2009)
1
Wat is uw oordeel over het bericht "Studie soms financieel drama" en "Schuld studie rijst de pan uit"? 1) 2)


2
Bent u van mening dat studenten ongeacht hun toekomstige inkomen torenhoge schulden mogen aangaan? Zo ja, kunt u dit toelichten? Zo nee, waarom niet?


3
Wat is uw mening over de uitspraak van de voorzitter van de NVVK 3) dat `de staat de meest onverantwoorde geldschieter van Nederland' is? Kunt u dit toelichten?


4
Op welke wijze wordt er door de overheid toezicht gehouden op de leningen die door de Informatie Beheer Groep worden verstrekt? Hoe beoordeelt u de draagkrachtmeting die door de IBG wordt uitgevoerd?


5
Wat gaat u doen met de oproep van het Interstedelijk Studenten Overlegorgaan om studenten beter te informeren over de schulden die zij opbouwen wanneer zij zonder diploma de school verlaten? Kunt u dit toelichten?


6
Bent u van mening dat de invoering van de prestatiebeurs in 1998 de studieschulden van (ex-) studenten in rap tempo heeft doen vergroten? Zo ja, kunt u dit toelichten? Zo nee, waarom niet?


7
Bent u bereid een onderzoek in te stellen naar de oorzaken van de torenhoge studieschuld van studenten? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?


8
Bent u bereid maatregelen te treffen om de studieschulden van studenten in toom te houden? Zo ja, bent u bereid een limiet te stellen aan de studieschuld die studenten op kunnen bouwen? Kunt u dit toelichten? Zo nee, waarom niet?


1) BN De Stem, 15 juni 2009: "Studie soms financieel drama"
2) De Stentor, 15 juni 2009: "Schuld studie rijst de pan uit"
3) NVVK: Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet