RTL Group

Geheime documenten Catshuis-affaire op straat

'RTL Nieuws' onthult belastende documenten uit kluis Landsadvocaat. RTL Nieuws publiceert vanavond, om 19.30 uur, originele geheime documenten over de Catshuis-affaire, waaronder een vertrouwelijk memorandum uit de kluis van de Landsadvocaat. Uit die documenten blijkt onomstotelijk dat topambtenaren een belastend rapport over de brand doelbewust hebben verdonkeremaand, vanwege de politieke risico's.

Dinsdagavond weigerde het kabinet in een spoeddebat met de Tweede Kamer om de informatie openbaar te maken. Het Rijksrechercheonderzoek naar de brand is alleen ter vertrouwelijke inzage bij het parlement gelegd. Uit de stukken blijkt exact hoe de betrokken ambtenaren te werk zijn gegaan bij het achterhouden van informatie voor het Openbaar Ministerie. Ook staat er zwart op wit hoe de opsteller van een 'zeer gevoelig' TNO-rapport door ambtenaren de mond is gesnoerd.

Dat cruciale TNO-rapport was belastend voor de overheid, omdat eruit bleek dat de overheid mogelijk medeverantwoordelijk kon worden gehouden voor de fatale brand, waarbij een schilder in 2004 om het leven kwam. Het kabinet zegt dat het rapport uiteindelijk geen verschil had gemaakt in de strafzaak tegen het schildersbedrijf. Uit verklaringen tegenover de Rijksrecherche blijkt dat de Arbeidsinspectie daar heel anders over denkt. Ook wordt een vertrouwelijk document gepubliceerd van de Landsadvocaat, waaruit blijkt dat de overheid mogelijk de schikking met het schildersbedrijf moet openbreken, vanwege de verantwoordelijkheid van de overheid.

Alle documenten en een nieuwe reconstructie van de affaire, zijn vanaf 19.30 uur te vinden op rtlnieuws.nl

Uitzending RTL 4: donderdag 18 juni, om 19.30 uur
---