Hogeschool Windesheim

Persbericht, 19 juni 2009

Salland Engineering, Christelijke Hogeschool Windesheim en Salland Electronics hebben subsidie toegewezen gekregen voor het ontwikkelen van nieuwe testapparatuur voor elektronische chips. Hier is een bedrag van 2,4 miljoen euro mee gemoeid.

De drie partnerbedrijven in de regio Oost-Nederland doen mee aan het project genaamd X750. Met de in dit project ontwikkelde X750 machine wordt het mogelijk om 16 keer meer chips parallel te kunnen testen met dezelfde testmachine. De X750 is de eerste van een volgende generatie testapparatuur waarmee nog efficiënter, nauwkeuriger en goedkoper chips kunnen worden getest.

Van alle gefabriceerde chips in de wereld wordt 15% getest met behulp van hard- en software dat is ontwikkeld door Salland Engineering. De investeringen in dit soort ontwikkelingen zijn steeds lastiger door een onderneming zelf op te brengen. Vandaar dat door de partnerbedrijven gezamenlijk een projectaanvraag is gedaan welke past in het innovatiebeleid van de overheid genaamd EFRO. Naast Salland Engineering, Windesheim en Electronics zijn ook Elect en Applicos in dit project betrokken.

Salland en Windesheim samen willen daarnaast een minor IC-testtechnologie uitbouwen binnen de opleiding Elektrotechniek. De kennis van het testen van chips is zeer specifiek en wordt nauwelijks aan Nederlandse universiteiten en hogescholen gedoceerd. Hierdoor ontstaat er een tekort aan ingenieurs met de juiste specialisatie, wat nadelige gevolgen heeft voor de bedrijfstak. Met dit samenwerkingsverband hoopt Salland een bijdrage te leveren aan (toekomstig) goed gekwalificeerd personeel en innovatie in de regio.