Gemeente Teylingen

Schouten!

Schippers gezocht voetveer Heere Schouten!

19 juni 2009

Voetveer De Heere Schouten is een salonboot die meer dan 100 jaar geleden is gebouwd. Sinds zes jaar vaart deze vanaf recreatie-eiland Koudenhoorn naar de Zwanburgerpolder en vanaf de Zwanburgerpolder naar De Tengnagel. Het is een wandel-vaarroute van zo'n 7,5 kilometer tussen en op een aantal eilandjes in de Kagerplassen. Het voetveer wordt gevaren door vrijwilligers die 3,5 uur per week inzetbaar zijn.

Zwanburgerroute

De overtocht met het voetveer `De heere Schouten' maakt van de Zwanburgerroute een afwisselende wandelroute. Op de Zwanburgerpolder is een observatieplatform, vanwaar de plassen en de polders met hun flora en fauna goed te zien zijn. Op het voetveer zijn een aantal nieuwe veldkijkers beschikbaar voor wandelaars. Het voetveer vertrekt vanaf het recreatie-eiland Koudenhoorn in Warmond. Vandaar vaart het veer naar de Zwanburgerpolder, vervolgens haalt het veer deelnemers aan het einde van de wandeling over de Boezemkade weer op en worden ze afgezet op de Tengnagel waar de Zwanburgerroute vervolgd kan worden.

Enthousiaste vrijwilligers

Het voetveer wordt in de vaart gehouden door een bemanning van enthousiaste vrijwilligers. De groep bestaat momenteel uit 28 personen, waarvan 3 dames. De groep van 28 personen is het minimum aan schippers, want er wordt zes dagen van 7 uur per week gevaren met 2 x 2 schippers. Dit zomerseizoen zijn er te weinig schippers beschikbaar om het voetveer te laten varen. Er wordt gezocht naar schippers die een keer per week willen varen. Als er voldoende aanmeldingen zijn, dan is de vrijwilliger een keer in de veertien dagen actief.

Training en vaarbewijs

Schipper wordt je niet zomaar. Voorafgaand is er een training samen met een ervaren schipper die uitlegt hoe te handelen bij het aanleggen, wegvaren en uitleg geeft over technische staat van de boot. Van de schippers wordt verwacht dat hij of zij in het bezit is van een geldig vaarbewijs. Dit kan ook op kosten van de gemeente Teylingen behaald worden. Het vaarbewijs is sinds kort verplicht. Na voldoende ervaring te hebben opgedaan, gaat de schipper aan het werk met een collega schipper. Er wordt dus altijd met twee personen gevaren.

Interesse?

Bent u door het lezen van dit bericht gemotiveerd geraakt en wilt u ook vrijwilliger worden, dan kunt u contact opnemen met Chrissy van der Pijl van Gemeente Teylingen telefoon 0252 - 783 517 of c.vanderpijl@teylingen.nl.