Partij van de Arbeid

'Niet bij pakken neerzitten'

19-06-2009 01:25

In haar weblog gaat Lilianne Ploumen in op de werkgroep die onderzoek doet naar de verkiezingsuitslag. De werkgroep kijkt naar wat er niet goed ging en zal aanbevelingen doen die gericht zijn op de toekomst: Echte sociaaldemocraten zitten niet bij de pakken neer na verloren verkiezingen, maar zijn bezig de volgende te winnen.'

'We tobben heel wat af de afgelopen dagen. Dat mag ook. Na een verkiezingsnederlaag moeten de wonden immers gelikt worden. En volgens goed gebruik in de Partij van de Arbeid wordt daar soms publiekelijk nog wat zout ingestrooid. Soms vervelend, soms kritisch maar opbouwend.

En ook volgens de daarvoor gebruikelijke weg evalueren we de verkiezingsuitslag. Sharon Dijksma is met een kleine werkgroep druk doende met een korte maar scherpe evaluatie van de campagne, de boodschap en de gekozen strategie. Ze spreekt met tientallen partijgenoten; met campaigners uit Amsterdam en uit de afdelingen, met prominenten en met 'gewone' leden.

Aan het eind van deze maand presenteert de werkgroep haar bevindingen. Bevindingen die natuurlijk iets zeggen over wat er niet goed gegaan is. Bevindingen die echter vooral gericht zullen zijn op de toekomst. Want de volgende slag komt spoedig naderbij.

In november zijn de eerste raadsverkiezingen in o.a. Venlo en Oldambt. Vanwege herindelingen zijn ze enkele maanden eerder dan in de rest van Nederland. Overal waar ik kom proef ik de urgentie en de motivatie om de volgende verkiezingen tot een succes te maken. Want echte sociaaldemocraten zitten niet bij de pakken neer na verloren verkiezingen maar zijn bezig de volgende te winnen. Want alleen dan kunnen we er gezamenlijk een beter Nederland van maken.

En het was precies om die reden dat Andries Pruiksma -raadslid en campaigner voor onze partij in Den Helder- 'eventjes' heen en weer reed om ons campagneteam een nieuw campagnegadget te laten zien. Een doorschijnende plakposter voor op ramen van huizen en auto's.

En meer mensen hebben die motivatie en dat enthousiasme. In de afgelopen weken zijn er ruim 200 nieuwe mensen lid geworden van onze partij. De redenen die zij geven zijn divers, maar veel van hen geven aan dat 'Het werd tijd om niet langer alleen langs de zijlijn te verkondigen wat er beter kan binnen de PvdA.' Ook geven mensen suggesties: 'doorgaan waarmee je bezig bent maar wel een duidelijk PvdA standpunt brengen en een beetje op de borst slaan mag ook best. Bespaar ons een volgend kabinet Balkenende/Wilders!'

Allemaal mensen die zich uit spreken voor de sociaal democratie, die een beter Nederland wensen voor iedereen, en die willen winnen, in november en in maart 2010. Met hen en met u ga ik graag aan de slag!'