Provincie Overijssel

Provincie heeft terecht kwetsbare gebieden aangewezen

Vorige week heeft de Raad van State geoordeeld dat het besluit van Provinciale Staten van Overijssel tot aanwijzing van zeer kwetsbare gebieden op goede gronden is genomen. De provincie Overijssel is daarmee de eerste provincie in Nederland waar dit aanwijzingsbesluit de hoogste rechterlijke toets heeft doorstaan.

Op 1 mei 2007 is de Wet ammoniak en veehouderij (Wav) gewijzigd. Door de wijziging wordt alleen de natuur in de zeer kwetsbare gebieden beschermd tegen neerslag van ammoniak. Hierdoor vallen minder veehouderijen onder de werkingssfeer van deze wet dan voorheen. De wet biedt daarmee meer ruimte voor melkveehouderijbedrijven om uit te breiden. De Wav bepaalt dat Provinciale Staten de zeer kwetsbare gebieden aanwijzen.

Tegen de aanwijzing hebben een aantal mensen bezwaar gemaakt. De Raad van State is van mening dat Provinciale Staten de aanwijzing goed hebben onderbouwd. Gedeputeerde Piet Jansen (Landelijk gebied, landbouw en water) is verheugd over deze uitspraak: "Daarmee is nu duidelijk welke boeren wel en welke niet rekening moeten houden met de aanwezigheid van kwetsbare natuur nabij hun bedrijf. Ik ben er trots op dat we dit in Overijssel zo snel hebben kunnen regelen."