Kindersterfte onevenredig hoog in Sub-Sahara 19 juni 2009 - Elke dag sterven in Afrika ten zuiden van de Sahara maar liefst 1.500 baby's binnen 24 uur na de geboorte. Een op de vier kinderen overlijdt in hun eerste levensmaand - dat zijn meer dan één miljoen kinderen. Deze dramatische cijfers zijn deze week gepubliceerd door Save the Children en UNICEF in het kader van de Dag van het Afrikaanse Kind.

De publicatie geeft aan dat de internationale strijd tegen kindersterfte nog lang niet is gestreden. Hoewel er ook vooruitgang wordt geboekt, blijft de situatie zeer zorgelijk. "De betrokkenheid van wereldleiders bij het redden van kinderlevens zou net zo groot moeten zijn als hun betrokkenheid bij het redden van banken."

Van alle kinderen dat wereldwijd overlijdt vóór het zesde levensjaar, sterft de helft in de landen in de Sub-Sahara.

Oorzaken en oplossingen
Belangrijke oorzaken voor de hoge kindersterfte zijn complicaties bij de geboorte en infecties bij de baby's zoals tetanus. En beide zijn te voorkomen. Vooral tetanus, verantwoordelijk voor veel leed, kan eenvoudig worden verholpen door een vaccinatie. De kosten hiervan zijn nog geen dertig eurocent per kind.

Andere oplossingen zijn een betere diagnose voorafgaande aan de bevalling, maar ook het gebruik van muskietennetten, om malaria te voorkomen. Daarnaast is aandacht voor betere voeding ook van essentieel belang, alsmede kinderen tijdig antibiotica toedienen om longontsteking te voorkomen.

Millenniumdoel bereiken? Een van de Millenniumdoelen is om in 2015 het aantal sterfgetallen van kinderen onder de vijf met tweederde terug te brengen. Om dit te bereiken is meer actie nodig van vooral overheden. "Het is een uitdaging om regeringsleiders te dwingen zich aan hun beloftes te houden. Zeker in deze economisch moeilijke tijden," zegt Adrian Lovett van Save the Children.

Positieve ontwikkelingen Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen. In Botswana bijvoorbeeld is het aantal kinderen dat overlijdt vóór hun zesde sinds 2000 gehalveerd. Het testen op hiv is hiervan de grootste oorzaak. In Tanzania en Uganda neemt het aantal doden jaarlijks met twee procent af dankzij betere voeding en projecten ter verbetering van borstvoeding.