Arts: 'Benno L: OM en deskundigen meten met twee maten'

19/06/2009 13:00

Vereniging Solidariteit Zuid-Oost

KRITIEK DESKUNDIGEN VAN MARLE EN VAN KOPPEN ONTERECHT

De affaire rond zwemleraar Benno L. toont aan dat het Openbaar Ministerie en deskundigen op het gebied van kindermisbruik etnisch selectief handelen.

Vandaag in het Algemeen Dagblad zeggen hoogleraar forensische psychiatrie Hjalmar van Marle en rechtspsycholoog Peter van Koppen dat Justitie en gemeente Den Bosch te veel details naar buiten hebben gebracht over het kindermisbruik door zwemleraar Benno L. 'Dat kan ernstige gevolgen hebben voor de rechtszaak. Ook kan het de gezondheid van de slachtoffers schaden', aldus de deskundigen.

Als Surinaamse huisarts (Bijlmermeer) van een verkracht slachtoffertje (het 12-jarige Antilliaanse meisje N.M.) raakte ik midden jaren negentig betrokken bij een grotere zedenzaak in de regio van Benno L. De autochtone dader Hans V., 43-jarige leraar lichamelijke opvoeding, heeft mogelijk nooit een celstraf gehad. Het OM, de burgemeester, de deskundigen en de media zijn tot heden doodstil gebleven over het lot van de dader én van de 184 misbruikte en gefotografeerde slachtoffers van Surinaamse en Antilliaanse afkomst. Artsen van de GGD Midden Brabant hebben de dader in bescherming genomen toen ik een aids-test wilde laten doen bij Hans V. Via een kort geding heb ik deze test alsnog laten uitvoeren.

Veertien jaar later, enkele dagen voor de voorgaande kwestie van Benno L., word ik opgebeld door voornoemd slachtoffer en nu mevrouw N.M., moeder van twee kinderen. Of ik haar alstublieft wil helpen, want ze ziet het niet meer zitten. Ze vermoedt dat ze in het verleden misbruikt is door een leraar en niemand wil haar hierover informeren. Ik kom tot de conclusie dat ze aan een ernstige vorm van een post traumatische stressstoornis lijdt. Ik vrees dat het niet anders zal zijn met de andere 183 slachtoffers.

Meer informatie:

Nizaar Makdoembaks

Tel 06 537 25 020