Groen!

Nieuwe kerncentrale is onwettig en onrealistisch

door Tinne Van der Straeten (Federaal parlement: Kamer) op 19 juni 2009 in "Klimaat en energie"

Groen! wijst het voorstel van SPE/Luminus om te investeren in een achtste kerncentrale van de hand. Het voorstel gaat flagrant in tegen de wet op de kernuitstap.

Nieuwe kerncentrale is onwettig en onrealistisch

Groen! wijst het voorstel van SPE/Luminus om te investeren in een achtste kerncentrale van de hand. Het voorstel gaat flagrant in tegen de wet op de kernuitstap.
Bovendien gaat men al te makkelijk voorbij aan de hoge kostprijs en de lange bouwtijd voor een nieuwe kerncentrale. De Finse kernreactor in opbouw zou nu al 5 miljard euro gaan kosten en de bouwtijd loopt op tot 15 jaar. Nieuwe kerncentrales zijn geen oplossing, noch om het klimaatprobleem op te lossen, noch om de economische crisis te lijf te gaan.

"De overheid moet het vooral aandurven om nu eindelijk eens het verleden achter zich te laten en volop de kaart te trekken van hernieuwbare energie en energie-efficiëntie" reageert Tinne Van der Straeten, federaal parlementslid voor Groen!. De energie-uitdaging in ons land is erg groot: schone, zekere energie garanderen aan een betaalbare prijs. De energiekeuzes uit het verleden, kernenergie, heeft dit nooit, op geen enkel moment, ingelost.

Het kernafval moet gedurende duizenden jaren veilig geborgen worden. De kostprijs hiervan bedraagt volgens een rapport van het NIRAS dat volgens hen niet mag vrijgegeven worden 8 miljard euro. Geld dat op dit moment niet beschikbaar is, en volgens experten hoogstwaarschijnlijk niet beschikbaar zal zijn op het moment dat de kerncentrales stilgelegd worden. De grondstof voor kernenergie, uranium, is even uitputtelijk als olie en gas. Met andere woorden: kernenergie is niet zeker, niet schoon en al helemaal niet zo goedkoop als voorstanders laten uitschijnen. Kernenergie inzetten als wit konijn voor de immense energie-uitdaging in ons land is de mensen dan ook blaasjes wijsmaken.

De regering heeft de sleutel van het energiebeleid zelf in handen. Voor de komende jaren moet ingezet worden op energie-efficiëntie en hernieuwbare energie. "Inzetten op energie-efficiëntie en hernieuwbare energie maakt België zelfstandiger op energievlak, maakt energie tegelijk betaalbaar én creëert duizenden jobs" aldus Tinne Van der Straeten. Om investeringszekerheid te realiseren is het noodzakelijk duidelijk te zijn over de hernieuwbare energiedoelstellingen. "De overheid moet zich geen investeringen laten opdringen laten opdringen door een paar grote nucleaire groepen waarvan ze hoopt geld te krijgen om haar begroting te redden, maar wel pro-actief zelf de lijn uitzetten voor de toekomst."

Contact: Tinne Van der Straeten -
Deel Deel
Tinne Van der Straeten