Ministerie van Economische Zaken

Druppel voor druppel een groeimarkt veroveren

19 juni 2009 | nieuwsbericht | Pieken in de Delta

Inkjetprinten heeft de toekomst. De technologie biedt niet alleen voordelen voor de papierdruk, maar is bovendien razend interessant voor de elektronische industrie.

Pieken in de Delta

Gesteund door Pieken in de Delta bundelen tien vooraanstaande onderzoekspartners hun expertise om een rol van betekenis te kunnen spelen op de internationale groeimarkt van geprinte elektronica. Op naar de geprinte displays, antennes, elektronische circuits en zonnecellen.

Steeds meer plaats voor inkjetprinten

Inkjetprinten, druppeltje voor druppeltje patronen spuiten op een ondergrond, kan op de micrometer nauwkeurig. De techniek vergroot de flexibiliteit van het drukproces en maakt dure mallen overbodig. Papierdrukkers weten het allang, vertelt Harry Loozen, senior vice president corporate public affairs van Océ. 'De drukwereld maakt een ontwikkeling door van analoog drukken naar digitaal printen. De afzetmarkt maakt daardoor steeds meer plaats voor het inkjetprinten'.

Harry Loozen

De voordelen van het inkjetprinten zijn inmiddels ook door industriële partijen opgemerkt. Het produceren van een printplaat, bijvoorbeeld, gebeurt nu nog via een groot aantal stappen en met behulp van verschillende mallen. Het zou veel
tijd en geld besparen, wanneer elektronische circuits direct op de ondergrond gespoten konden worden. Inkjetprinten gebeurt bovendien contactloos, wat grote voordelen heeft wanneer de ondergrond kwetsbaar is. Dat maakt het interessant om bepaalde lagen van zonnecellen te printen, die immers uit meerdere kwetsbare laagjes bestaan.

High Precision Inkjet Printing System

Het project High Precision Inkjet Printing System (HIPRINS), door Pieken in de Delta ondersteund met bijna tweeënhalf miljoen euro, moet de ontwikkeling van dergelijke technieken flink versnellen. De drie technische universiteiten, het Holst Centre en de industriële partijen Assembleon, Océ, OTB, NTS, Thales en Demcon bundelen binnen het onderzoeksproject hun krachten. Océ is penvoerder. 'Binnen het project vergaren we kennis op verschillende gebieden', vertelt Arjan Gelderblom, Relation Manager Research & Development bij Océ. 'We onderzoeken bijvoorbeeld technieken om tijdens het drukken
eventuele foutjes op tijd op te sporen en meteen te corrigeren. Ook kijken we naar het gedrag van vloeistoffen die heel visceus of juist dun zijn, en we bestuderen het vloeigedrag van druppels op de bewegende ondergrond'.

Nieuwe tak van industrie

De uitkomsten van het onderzoek vormen naar verwachting een goede basis om een nieuwe, succesvolle tak van industrie op te zetten. De markt is in elk geval veelbelovend: verwacht wordt dat de productie van geprinte elektronica zal groeien van 1.18 miljard dollar in 2007 naar 48 miljard dollar in 2017. 'Pieken in de Delta biedt ons een unieke kans: binnen Europa is nergens vergelijkbare kennis gebundeld', zegt Harry Loozen. 'Daarom denken we op wereldniveau een belangrijke plaats te kunnen veroveren'.

Meer informatie


* Dossier: PID Zuidoost-NederlandHet ministerie van Economische Zaken organiseerde samen met de provincies Limburg en Noord-Brabant en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) op 18 maart 2009 de vierde editie van de inmiddels traditionele regionale startbijeenkomst van het Pieken in de Delta-programma Zuidoost-Nederland.

Verwante informatie


* PID Zuidoost-Nederland