ABVAKABO FNV

Papa's willen minder werken

Het mooiste cadeau voor Vaderdag? Een kortere werkweek! Papa's besteden genoeg tijd aan de kinderen, vinden ze zelf, maar bijna tachtig procent van de vaders wil eigenlijk wel minder werken. Dat blijkt uit een enquête van ABVAKABO FNV.

Alle werkende ouders hebben er wel eens genoeg van: rennen, vliegen en hollen van de crèche, naar het werk en van het werk naar de naschoolse opvang. Oók vaders. Zij willen graag minder werken.

Dit geven vaders tenminste aan in een online enquête voor Platform A, het ledenblad van ABVAKABO FNV. De vakbond riep leden in het blad op om te laten weten hoe zij de combinatie kinderen en carrière thuis regelen. Meer dan vierhonderd ouders reageerden en zestig procent van de vaders zou graag minder willen werken. Bijna tachtig procent van de vaders die de combinatie van kinderen en werk moeilijk vindt, wil minder uren maken.

Niet omdat vaders meer tijd met hun kinderen willen doorbrengen. De reden dat veel papa's stug doorbuffelen in hun fulltime baan, is heel praktisch: volgens negen van de tien vaders worden zij te diep in hun portemonnee geraakt als ze minder gaan werken.

Geen wonder dat veel papa's hun blik vooral richten op vaker thuiswerken (40 procent). Andere populaire oplossingen om de combinatie van carrière en kinderen makkelijker te kunnen combineren zijn volgens de ouders: meer keuze in werktijden (39 procent), betere kinderopvang (34 procent) en betere verlofregelingen (34 procent).