Stichting FOM

Meer informatie Contactperso(o)n(en): Anita van Stel 19 juni 2009

FOM-promovendus ontwikkelt onderdeel van detector bij LHC-versneller

Aras Papadelis, promovendus aan het FOM-Instituut SAF/Nikhef, heeft in zijn onderzoek een deel van een LHCb detector ontwikkeld. Dit is een van de vier gecompliceerde detectoren bij de LHC-versneller (protonversneller).
Figuur 1. VELO-detector
vergroten Figuur 1. VELO-detector Onderdelen van de LHC-versneller passeren de VELO-detector tijdens een recente test Dit onderdeel, de VELO genaamd, geeft onderzoekers gedetailleerde kennis van de banen van de b-quarks en hun vervalstijdstip. Met deze detector hoopt een samenwerkingsverband van zeshonderd deeltjesfysici uit vijftien landen, meer kennis te krijgen over de geboorte van ons heelal en antwoorden te vinden op de fundamentele vragen over de natuur. Papadelis promoveerde 17 juni jl. aan de Faculteit Exacte Wetenschappen van de VU.

De Large Hardon Collider (LHC) is een cirkelvormige protonversneller met een omtrek van 27 km gebouwd onder de grond in de buurt van Genève in Zwitserland op het Europese laboratorium voor deeltjesfysica, CERN. In deze versneller worden protonen in tegengestelde richtingen geïnjecteerd en versneld tot een een snelheid van 99,9999991% van de lichtsnelheid. Op vier punten langs de ring worden de protonen 40 miljoen keer per seconde tot botsing gebracht. Deze botsingen gebeuren bij dusdanig hoge energieën dat de bewegingsenergie van de protonen omgezet zal worden in allerlei nieuwe deeltjes. Deze nieuwe deeltjes zijn instabiel en zullen binnen een zeer korte tijdsinterval vervallen. Een van deze deeltjes is het b-quark. Dit is een elementair deeltje dat gezien kan worden als een zwaardere variant van de quarks die zich in protonen en neutronen bevinden. Het b-quark is heel instabiel en vervalt na ongeveer 1,6 ps (0.0000000000016 s) Het is echter mogelijk om het b-quark te bestuderen door gebruik te maken van gecompliceerde detectoren.