Gemeente Heumen

Gemeente gaat financiële pijn voelen

Waren b&w in de eerste kwartaalrapportage van dit jaar al huiverig voor mogelijke gevolgen van de financiële crisis voor de gemeente, nu blijkt dat de komende jaren inderdaad niet meer aan concrete maatregelen te ontkomen valt. Dat blijkt uit de Perspectiefnota voor 2010 tot 2013, die b&w aan de raad hebben toegestuurd. Hij wordt behandeld in de raadsvergadering van 25 juni.

Overigens blijft het gissen naar een aantal effecten van de financiële crisis. Het college heeft daarom schattingen moeten maken van extra uitgaven voor bijstand en een toename van het aantal mensen dat een beroep gaat doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De effecten van de Rijksuitkering aan de gemeente zijn negatief voor de gemeentebegroting. B&w vinden dat het voorlopige akkoord tussen Rijk en VNG de lasten te eenzijdig op de gemeenten afwentelt.

Om de dreigende tekorten op de begroting te ondervangen zal het college in de begroting voor volgend jaar een mix van bezuinigingsmaatregelen en belastingverhogingen presenteren, zo wordt in de Perspectiefnota aangekondigd.


- de budgetten voor onderhoud zullen worden gehandhaafd op het huidige prijspijl. Die maatregel zou ook moeten gaan gelden voor subsidies aan verenigingen, instellingen en gemeenschappelijke regelingen.


- het eerder als stelpost opgenomen bedrag van 60.000 voor de realisering van een centrum voor jeugd en gezin wordt geschrapt.


- voorgesteld wordt om de Wmo-bijdragen voor persoonlijke hulpmiddelen en woningaanpassingen inkomensafhankelijk te maken.

De maatregelen tezamen zouden in de komende jaren tussen de 800.000 en een miljoen per jaar moeten opleveren. Daardoor zouden de begrotingstekorten beperkt kunnen worden tot 196.202 in 2010, 487.411 in 2011, 576.408 in 2012 en 335.505 in 2013.

Om deze tekorten te dekken zou de ozb extra moeten worden verhoogd (de nota geeft rekenvoorbeelden voor verhogingen van 10 en 15%). Een verhoging van de ozb met 10 % per jaar geeft voor de eigenaar van een woning met een gemiddelde waarde van 300.000 een lastenverzwaring van 28 per jaar. Heumen is op dit moment een gemeente met een van de laagste ozb-heffingen in Nederland.

Raadsvoorstel perspectiefnota download
Perspectiefnota download