Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


UNIEKE SAMENWERKING TUSSEN GEMEENTELIJKE
SCHOLENGEMEENSCHAP SCHAGEN, ROC KOP VAN NOORD-
HOLLAND EN INNOVAM
Doorlopende leerlijnen in een reële
praktijkomgeving

De Gemeentelijke Scholengemeenschap Schagen, het ROC Kop van Noord-Holland en kennis- en opleidingscentrum Innovam zijn een unieke samenwerking aangegaan bij de realisatie van een volledig operationele werkplaats van een autobedrijf. Hiermee biedt de gemeente Schagen zowel vmbo- als mbo-leerlingen uit de regio een ononderbroken leerweg in een autogerichte technische vakopleiding. Innovam zal hierbij zorg dragen voor overdracht van de vaktheorie en het praktijkonderwijs. Bij het project staat de samenwerking met het regionale bedrijfsleven centraal; naast de bijdrage aan het praktijkonderwijs zijn deze garagebedrijven veelal ook stageadres en toekomstig werkgever voor leerlingen.

"Er is een state of the art praktijkopleiding gecreëerd", aldus Aad de Wit, voorzitter College van Bestuur van ROC Kop van Noord-Holland. "De werkplaats is vergelijkbaar met die van een echt autobedrijf. Er wordt ook daadwerkelijk praktijkwerk gedaan in samenwerking met lokale autobedrijven. Leerlingen voeren onder begeleiding van een werkplaatsmanager reparatie- en onderhoudswerkzaamheden uit aan auto's die ook echt een onderhoudsbeurt of reparatie nodig hebben." De Wit stelt dat het aantal leerlingen in afzonderlijke gemeenten in de regio Kop van Noord-Holland te klein is om meerdere praktijkopleidingen te realiseren. "In Schagen hebben we nu een regionale functie. Bovendien is het project door de samenwerking met Innovam als kenniscentrum extra interessant en professioneel."
Anne Hoekstra, voorzitter College van Bestuur van Gemeentelijke Scholengemeenschap Schagen vult aan: "Het is prettig dat we de leerlingen in plaats van een brede, juist een smalle opleiding kunnen aanbieden en dat zij deze studie ook een aantal jaren kunnen volhouden. De doorlopende leerlijn van vmbo naar mbo voorkomt bovendien de uitval van leerlingen, waarvan bij onderbroken trajecten meer sprake is. Uiteindelijk gaan we op deze manier, in het aantrekkelijke `Levensecht Leren' jaarlijks zestig leerlingen opleiden."

Motiverend effect
Aad de Wit prijst de samenwerking tussen school en bedrijfsleven. "De zeer realistische leeromgeving heeft een sterk motiverend effect op de leerlingen. Het praktijkgerichte karakter zorgt er bovendien voor dat zij direct ervaren hoe het is om in een echt autobedrijf te werken. Ze leren




niet alleen om het werk zelf te doen, maar hebben ook te maken met collega's, een chef en klanten. Dit geeft hen een grote voorsprong als ze later de stap naar de praktijk maken. Dat zien we ook als het om de verdeling van stageplaatsen gaat; de autobedrijven in Schagen en omgeving zien de leerlingen graag meewerken en in tachtig procent van de gevallen leidt de stage tot een vaste aanstelling bij het betreffende autobedrijf." De praktijkopleiding is gevestigd bij de Gemeentelijke Scholengemeenschap Schagen.

Fantastische samenwerkingsverband
"Een fantastische samenwerkingsverband", aldus Leo Fransen, algemeen directeur Innovam. "Het bij elkaar brengen van vmbo, mbo, het bedrijfsleven en het Kenniscentrum in een moderne omgeving geeft unieke kansen om voldoende toekomstige medewerkers op te leiden die aansluiting vinden bij de behoefte van het bedrijfsleven". De officiële ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst vond plaats op 17 juni 2009 bij Autozenter Schagen.

Nieuwegein, 18 juni 2009


Noot voor de redactie,