Gemeente Breda

Breda bestrijdt eikenprocessierups

Net als in voorgaande jaren zijn ook dit jaar in een aantal bomen in de stad eikenprocessierupsen gesignaleerd. Deze produceren bij het vervellen brandharen die huidirritaties kunnen veroorzaken. Daarom bestrijdt de Gemeente Breda vanaf deze week de rupsen langs vooral hoofdroutes voor fietsen en voetgangers.

Bestrijding

De eikenprocessie rups komt voor op inlandse eiken. Al deze bij doorgaande fiets- en voetpaden staande bomen worden intensief gecontroleerd. Ook de eiken in overige straten worden goed in de gaten gehouden.

Wanneer rupsen of nesten worden aangetroffen krijgen de betreffende bomen een rood- wit markeringslint. Op deze wijze zijn ze voor zowel het publiek als de aannemer die de rupsen gaat verwijderen duidelijk herkenbaar.

Bestrijding met de klok mee

De bestrijding is deze week gestart in het noordwesten van de stad. Vervolgens is noordoost aan de beurt. Zo doende doorloopt de bestrijding in een paar weken tijd met de klok mee een ronde door de hele stad. Komen er daarna nog steeds meldingen binnen,dan start de gemeente, afhankelijk van de ernst en omvang, een tweede bestrijdingsronde.

Geen gif

Het beleid van de Gemeente Breda is om geen chemische middelen te gebruiken. Van biologische middelen is op dit moment onvoldoende aangetoond wat het negatieve effect is op andere insecten, zoals bijen.

Daarom is er, net als in voorgaande jaren, voor gekozen de nesten en rupsen weg te zuigen.

Een aannemer gaat in opdracht van de Gemeente Breda de aangetroffen nesten en rupsen verwijderen. Hij heeft hiervoor speciale apparatuur ontwikkeld om dit op een veilige en efficiënte manier te doen. De mensen die het werk uitvoeren werken in witte wegwerpoveralls die hen beschermten tegen eventueel rondzwevende brandharen.

Particuliere bomen

Mensen die menen in hun eigen boom ook eikenprocessierupsen waar te nemen kunnen voor de bestrijding hiervan een hovenier inschakelen. Voor bestrijding van de rupsen in particuliere tuinen zijn immers de eigenaren zelf verantwoordelijk.

Meldingen gemeentelijke bomen

Meldingen van processierupsen in gemeentelijke bomen kunnen worden doorgegeven via het gemeentelijk meldpunt, telefoon (076) 5294800.

Breda, 19 juni 2009