Groen!

Persmededeling: Groen! en Ecolo doen wetsvoorstel voor het invoeren van een class-action in België

door Stefaan Van Hecke (Federaal parlement: Kamer) op 19 juni 2009 in "Veiligheid en justitie"

âDe regering belooft al langer initiatieven, maar er komt niets van in huis. Met ons wetsvoorstel zouden verschillende gedupeerden samen een procedure kunnen opstarten tegen veroorzakers van massaschadeâ, aldus Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen!).

Het wetsvoorstel van Ecolo-Groen! onderscheidt drie types van massaschade :


1. De zogenaamde `gefixeerde schade'. Deze schade wordt veroorzaakt door één gebeurtenis op een specifiek tijdstip. De slachtoffers kunnen vrij eenvoudig worden vastgesteld, omdat ze immers allen blootgesteld werden aan dezelfde gebeurtenis, op hetzelfde moment en op dezelfde plaats.
Voorbeelden: De gasontploffing in Ghislenghien, de brand in het Switel-hotel, het Heizeldrama.


2. De `sluipende schade'. De massaschade wordt in dit geval niet veroorzaakt door één gebeurtenis, maar door een reeks van blootstellingen of gebeurtenissen. In dit geval zullen de slachtoffers veel moeilijker kunnen worden vastgesteld.
Voorbeelden: Beroepsziektes als asbestose, longkanker en mesothelioom.


3. De `strooischade'. In dit geval verspreidt de schade zich over een grote, vaak onoverzichtelijke groep mensen, waarbij de schade voor elkeen slechts een minimale omvang heeft. De kans dat met de huidige Belgische procedures in dit geval een rechtszaak wordt opgestart is minimaal.
Voorbeeld: Een paar weken terug bleek dat vier producenten van radiatoren tussen 1993 en 2007 illegale prijsafspraken afsloten. Met als gevolg dat een gezin die in die periode een radiotor kocht, zo'n 250 EUR te veel betaalde.

Logischer wijs zouden de slachtoffers van massaschade zich groeperen om samen rechtsherstel te bekomen. Het huidige gerechtelijk systeem is echter een individueel systeem. Elke consument moet zelf zijn rechten op eisen. Het voorbeeld van de radiatoren toont duidelijk dat geen enkele consument een lange en dure gerechtelijke procedure zal opstarten voor een schade van 250 euro.

"Het grote voordeel van ons wetsvoorstel is dat er bij massaschade geen honderden verschillende processen moeten worden gevoerd. Eén proces volstaat om aan alle gedupeerden die zich in dezelfde situatie bevinden, hetzelfde recht op schadevergoeding te geven. De kosten voor de gedupeerden zijn heel miniem. Daardoor verlaagt de drempel naar het gerecht. Dit werkt ook preventief naar potentiële veroorzakers van massaschade toe. Iedereen wint hierbij: de gedupeerde krijgt makkelijker een schadevergoeding, het gerecht kan efficiënter werken en alle ondernemingen zullen geneigd zijn zich te houden aan de wetgeving.", besluit Stefaan Van Hecke.

Stefaan Van Hecke (Groen!) en Philippe Henry (Ecolo) zullen hun wetsvoorstel de komende weken voorleggen aan verschillende betrokken organisaties en actoren van het middenveld. Ze vragen aan de andere democratische partijen dat het voorstel spoedig wordt behandeld in het Parlement.

Het wetsvoorstel zelf kan u lezen op
http://www.dekamer.be/FLWB/PDF/52/2019/52K2019001.pdf

Stefaan Van Hecke
Kamerlid Groen!
GSM: 0486 67 83 53

Philippe Henry
Kamerlid Ecolo.
GSM: 0476 66 54 46

Contact: Stefaan Van Hecke -
Deel Deel
Stefaan Van Hecke