Ministerraad


Jonge kinderen beter voorbereid naar de basisschool

Persbericht | 19-06-2009

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Dijksma van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin ingestemd met indiening bij de Tweede Kamer van het wetsvoorstel Ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie. In het wetsvoorstel wordt aangestuurd op meer en betere voorschoolse educatie in de kinderopvang en peuterspeelzalen. Kinderen met een taalachterstand kunnen zo beter worden geholpen om die achterstand weg te werken waardoor zij vanaf hun eerste schooldag niet achterlopen bij hun klasgenootjes. Peuterspeelzalen en kinderopvanginstellingen gaan hiervoor meer samenwerken. Het minimumniveau van de kwaliteitseisen aan peuterspeelzalen komt meer in lijn met die van de kinderopvang. De nieuwe wet houdt voor de ouders de prijzen in peuterspeelzalen laag.

De wet treedt in werking op 1 augustus 2010. Vanaf die datum krijgen gemeenten de wettelijke verantwoordelijkheid om een goed voorschools aanbod te doen aan alle jonge kinderen met een taalachterstand. De gemeenten krijgen een inspanningsverplichting om bijvoorbeeld in samenwerking met de consultatiebureaus al deze kinderen te bereiken. Onderdeel van de wet is een landelijk kwaliteitskader voor peuterspeelzalen. Op een groep van maximaal 16 kinderen staan twee leidsters, waarvan minimaal één met een opleiding op SPW-3 niveau of gelijkwaardig. Als er voorschoolse educatie wordt gegeven, moeten er twee beroepskrachten zijn. De GGD houdt toezicht op de kwaliteitseisen in peuterspeelzalen. De Inspectie van het Onderwijs houdt toezicht op de voorschoolse educatie.

Op 30 juni 2009 ondertekenen vertegenwoordigers van gemeenten, peuterspeelzalen, kinderopvangcentra en ouders hiervoor een convenant. Zo worden partijen geholpen bij de noodzakelijke aanpassingen als gevolg van de invoering van de wet. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten ontwikkelt in samenwerking met het ministerie van OCW modellen voor samenwerking tussen peuterspeelzalen en kinderopvanginstellingen. Na de zomer start een opleidingstraject om meer leidsters voor peuterspeelzalen te scholen. Het kabinet stelt in totaal 43,5 miljoen euro beschikbaar voor meer en betere voorschoolse educatie en 60 miljoen euro voor verbetering van de kwaliteit en toegankelijkheid van peuterspeelzalen.