Partij van de Arbeid

Meer zeggenschap studenten en docenten MBO

19-06-2009 02:51

De Tweede Kamer staat achter de nieuwe wet medezeggenschap in het beroepsonderwijs (MBO). Hierdoor krijgen studenten en docenten meer zeggenschap. PvdA-kamerlid Staf Depla reageert tevreen. Met deze wet in de hand krijgen docenten het instemmingsrecht waar de PvdA al sinds 2007 voor strijdt.

Depla: 'De overheid moet bepalen wat studenten moeten kennen en kunnen. Maar het is het vak van docenten om die eisen te vertalen naar goede onderwijsprogrammas. Dat moet niet achter het bureau van een stafdienst van een grote rocs gebeuren.

Depla vervolgt: Er heerst onder mensen in het onderwijs veel onvrede omdat men het idee heeft dat onderwijsinstellingen, net als woningcorporaties, niet meer van ons allemaal zijn. De grote schaal en het scholen definiëren als bedrijven met bijbehorende beloning aan de top hebben hieraan bijgedragen. De nieuwe wet medezeggenschap in het beroepsonderwijs moet een bijdrage leveren aan het herstel van vertrouwen dat onderwijsinstellingen er voor zorgen dat jongeren met een diploma van waarde van school gaan en goed toegerust de samenleving in stappen.

Met de nieuwe wet krijgen studenten en docenten vooral zeggenschap op het niveau waar het onderwijs gegeven wordt: het niveau van de studierichting of locatie. In het kader van deze wet hebben vakbonden en mbo-raad een professioneel statuut vastgelegd. Daarin is geregeld dat de onderwijsteams op het laagst mogelijke niveau van de opleiding verantwoordelijk zijn voor het onderwijsproces. Zij maken de onderwijsprogrammas, bepalen de didactisch-pedagogische aanpak en lesmethoden binnen de wettelijke eisen en binnen de door de instellingen vastgestelde kaders.

Met deze wet in de hand krijgen docenten het instemmingsrecht waar de PvdA al sinds 2007 voor strijdt. De invoering van het competentiegericht onderwijs was een stuk beter verlopen als de onderwijsteams toen al instemming hadden gehad of de opleiding wel klaar was om aan dit experiment mee te doen. Depla: Je ziet nu al dat op de ROCs waar docenten de nieuwe diploma-eisen vertaald hebben naar nieuwe onderwijsprogrammas de kwaliteit van het competentiegericht onderwijs beduidend beter is.

Om te garanderen dat bij de uiteindelijke afspraken per opleiding de belangen van docenten en medewerkers voldoende zijn gewaarborgd krijgt de Ondernemingsraad instemmingsrecht . Ook krijgen studenten en docenten een stem bij het benoemen van leden van de raden van toezicht. Dit alles moet een bijdrage leveren dat op MBO-instellingen docenten, studenten en leidinggevenden samen de verantwoordelijk kunnen nemen om goed onderwijs te geven en hier ook op aangesproken kunnen worden.