Gemeente Valkenswaard

Structuurvisie deel A

Voorontwerp Structuurvisie deel A

Het college van burgemeester en wethouders van Valkenswaard heeft ingestemd met het vrijgeven voor inspraak van de `Voorontwerp structuurvisie, deel A'. De structuurvisie is opgesteld voor het grondgebied van de gehele gemeente Valkenswaard. De visie geeft de hoofdlijnen van het ruimtelijk beleid weer voor de komende 20 à 30 jaar. Op dit moment is het voorontwerp van deze visie opgesteld. Dit betekent dat nog nader overleg gevoerd zal worden met diverse organisaties en dat iedereen de mogelijkheid heeft om te reageren op dit plan.

Wat is een structuurvisie?
In een structuurvisie worden de hoofdlijnen van de ruimtelijke ontwikkelingen en het te voeren ruimtelijk beleid vastgelegd. Om dit toekomstbeeld te realiseren, staan in de structuurvisie uitgangspunten voor beleid voor ontwikkeling in de kernen, het buitengebied, de uitbreidingslocaties en voor het verkeer.

De noodzaak van de structuurvisie
In een structuurvisie worden afwegingen gemaakt voor het toekomstig ruimtelijk beleid in de gemeente. Er worden keuzes gemaakt over de gewenste ruimtelijke ontwikkeling op de lange termijn, en de daarvoor noodzakelijke maatregelen op korte termijn. De visie maakt aan iedereen duidelijk welk ruimtelijk beleid de gemeente Valkenswaard nastreeft. Hoewel de gemeente Valkenswaard een structuurvisie heeft die dateert uit 2003, voldoet deze niet meer aan de eisen die de nieuwe Wet ruimtelijke ordening stelt. Daarnaast zijn er ondertussen nieuwe inzichten die opgenomen zijn in de structuurvisie. Dat zijn redenen geweest om nu een nieuwe structuurvisie op te stellen.

Opbouw van de structuurvisie
De structuurvisie is opgebouwd uit twee delen, deel A en deel B. Deel A bevat een ruimtelijk toetsingskader en een visie op hoofdlijnen voor de lange termijn (circa 20 à 30 jaar). Dit deel formuleert de ontwikkelingskoers voor de lange termijn en biedt het raamwerk voor concrete projecten en plannen. Het is een toetsingskader, maar dient tegelijkertijd als inspiratiebron voor ruimtelijke ontwikkeling. Deel B van de structuurvisie bestaat uit een ruimtelijk-functioneel programma en uitvoeringsplan voor de (middellange en) korte termijn. In dit deel van de structuurvisie wordt beschreven welke concrete projecten en plannen op korte termijn worden uitgevoerd. Het projectenplan wordt periodiek geactualiseerd en geeft daarmee steeds voor een bepaalde periode weer op welke wijze de ontwikkelingskoers wordt uitgevoerd. Dit deel biedt mogelijkheden om accenten in de ruimtelijke ontwikkeling te verschuiven, zonder daarbij de totale visie (deel A) aan te passen.

Inspraakprocedure
Op basis van de inspraakverordening ligt deel A van de structuurvisie als voorontwerp voor iedereen ter inzage vanaf 25 juni aanstaande. Het programma en uitvoeringsplan (deel B) zal later, als ontwerp samen met deel A, ter inzage worden gelegd.

Het voorontwerp ligt van 25 juni tot en met 22 juli 2009 ter inzage in de informatiehoek in de hal van het gemeentehuis van Valkenswaard aan De Hofnar 15 (tijdens openstellingstijden). De stukken zijn vanaf 25 juni 2009 ook in te zien via de website
www.bestemmingsplannenvalkenswaard.nl. Tevens is daar een bondige samenvatting te vinden van de opbouw van dit document.

Tijdens de termijn van terinzagelegging, dus tot en met 22 juli 2009, kan iedereen over de voorontwerp structuurvisie schriftelijk zijn of haar inspraakreactie kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders, postbus 10.000, 5550 GA te Valkenswaard.

Vervolg
Na de inspraakprocedure worden de volgende stappen doorlopen:


· Het opstellen van het uitvoeringsprogramma (deel B).
· Kennisnemen door de raad van het inspraakverslag en van de ontwerp structuurvisie deel A en deel B.

· De ontwerp structuurvisie deel A en B ter inzage leggen voor het indienen van zienswijzen. In deze periode organiseert de gemeente ook een informatieavond.

· Kennisnemen door de raad van het zienswijzenverslag en definitieve vaststelling van de structuurvisie deel A en B door de raad.

Meer informatie
Informatie met mondelinge toelichting op de voorontwerp structuurvisie is te verkrijgen bij de afdeling Beleid, Ontwikkeling en Ondersteuning, team Beleid en Strategie (ruimtelijke ontwikkeling). Daarvoor dient echter vooraf (telefonisch) een afspraak gemaakt te worden via telefoonnummer 040-2283665.