Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. Juni

Nederland wil koploperspositie op het gebied van afvang en opslag van CO2 behouden

19-06-2009

De ministerraad heeft op voorstel van ministers Cramer (Ruimte en milieu) en VerHoeven (Economische Zaken) ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de Beleidsbrief CCS (Carbon Capture and Storage). In deze brief benadrukt het kabinet de wenselijkheid dat Nederland zijn koploperspositie op het gebied van afvang en opslag van CO2 behoudt en geeft zij aan hoe CCS in Nederland gerealiseerd gaat worden.

Hiermee kan Nederland niet alleen nationaal maar ook mondiaal een belangrijke bijdrage leveren aan de reductie van CO2. CCS is, in aanvulling op energiebesparing en stimulering van duurzame energieproductie, noodzakelijk om de komende decennia de benodigde CO2-reductie te realiseren. Het kabinet zal alleen toestemming verlenen voor CCS-projecten als er voldoende garanties zijn voor mens en milieu. Maatschappelijke acceptatie van CCS is voor het kabinet een belangrijk aandachtspunt.

Het kabinet stelt als doel dat alle thans in aanbouw zijnde en nog nieuw te bouwen kolencentrales - als grote bronnen van CO2-uitstoot - direct na afloop van de fase van de grootschalige demonstratieprojecten CCS toepassen onder het principe de vervuiler betaalt.

In de beleidsbrief wordt verder aangegeven welke besluiten op het gebied van CCS in de komende periode worden genomen en welke activiteiten worden ondernomen. Het gaat dan onder meer om het volgende:

* Rond de zomer zal worden besloten over een aanvullende rijksbijdrage aan het onderzoeksprogramma CATO-2.
* Aan de overheidsbedrijven Gasunie en Energie Beheer Nederland (EBN) is gevraagd uiterlijk eind 2009 bouwstenen te leveren voor een lange termijnstrategie voor transport en opslag van CO2.
* Gasunie en EBN krijgen een initiërende resp. regisserende rol bij de realisatie van het CO2 transport- en opslagnetwerk. Uiterlijk voorjaar 2010 zal het kabinet besluiten nemen over de overheidsbijdrage voor de aanleg van een transport- en opslaginfrastructuur.

* Om bedrijven die actief willen worden op het gebied van CCS helderheid te geven over juridische randvoorwaarden, heeft het kabinet, conform een Europese richtlijn, besloten dat de verantwoordelijkheid voor een opslaglocatie door de overheid kan worden overgenomen mits aan een aantal voorwaarden is voldaan.
* Het kabinet zal zich actief inzetten voor de selectie van Nederlandse projecten door de Europese Commissie als grootschalige CCS-demonstratieprojecten. Rijkssteun is daarbij mogelijk.