FloraHolland


LTO Glaskracht Nederland stuurt brandbrief aan politiek

FLORAHOLLAND (19 juni 2009) - Gezien de zeer slechte economische situatie in de glastuinbouw en het ontbreken van enig teken van herstel, brengt LTO Glaskracht Nederland een aantal dringend gewenste maatre-gelen onder de aandacht van de Tweede Kamer. Deze week is een brief met de wensen verstuurd aan de vaste Kamercommissie voor LNV. Ondernemers kunnen hun stem laten horen door de petitie `Ondersteuning liquiditeitsprobleem' te tekenen.

De aangekondigde en ingevoerde maatregelen van het Kabinet voor het Nederlandse bedrijfsle-ven zijn niet toepasbaar voor de glastuinbouw. In onze sector is het bijvoorbeeld onmogelijk om gedeelten van de productie tijdelijk stil te leggen en een deel van de werknemers in de deeltijd-WW te plaatsen. Daarnaast kunnen de opbrengstprijzen niet door de ondernemers worden bepaald, laat staan het doorberekenen van de gestegen (energie)kosten.

LTO Glaskracht Nederland brengt daarom vier gewenste maatregelen onder de aandacht van de Tweede Kamer. Ten eerste het tijdelijk uitbreiden van de mogelijkheden vanuit het Borgstellingsfonds (BF) ter liquiditeitsoverbrugging. Dit ter ondersteuning van perspectiefvolle bedrijven, die in liquiditeitsproblemen zijn gekomen door de hoge kosten en extreem lage opbrengstprijzen. Ten tweede het toepassen van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE) op bestaande en nieuwe WKK's, zodat deze niet stil komen te staan. Hiermee levert de sector tevens een belangrijke bijdrage aan de klimaatdoelstellingen van de overheid. Ten derde geen lastenverzwarende maatregelen door de overheid. De introductie van nieuwe regelgeving mag zolang de crisis duurt niet leiden tot gedwongen investeringen of hogere financiële lasten voor glastuinbouwbedrijven. Ten vierde het aanpakken van het ongewenste glas. Bedrijven buiten een tuinbouwcluster ervaren de gevolgen van deze crisis vaak nog heftiger. Het is een kans voor de overheid om juist nu een impuls te geven aan het al langer bestaande voornemen om meer glas te bundelen. Hiervoor is een gezamenlijke regie vanuit betrokken overheden nodig in werkbare rege-lingen.

Petitie
Ook u kunt uw stem aan de overheid laten horen door nu de petitie `Ondersteuning liquiditeitspro-bleem' van het Westlandse telersfront en LTO Noord Glaskracht te tekenen. Op www.ltonoordglaskracht.nl vindt u het formulier en meer informatie over deze actie.

Bron: LTO Noord Glaskracht