Gemeente Zoetermeer

Voorjaarsdebat Zoetermeer: gemeenteraad zet in op veiligheid en houdt hand op de knip

Veiligheid en de gevolgen van de kredietcrisis zijn de twee belangrijkste themaâs uit het voorjaarsdebat van de gemeente Zoetermeer. Vele fracties kwamen met moties om meer vat te krijgen op de vele vernielingen in en de veiligheid van de stad. Cameratoezicht is hierbij een mogelijkheid. Zeker ook om de daders te pakken en voor de kosten op te laten draaien. Een dreigend tekort aan politieagenten in Zoetermeer helpt niet mee. Ook de plannen van minister Ter Horst voor het inkrimpen van de opleidingsplaatsen voor agenten zorgen in Zoetermeer voor een groter tekort aan blauw op straat. Raad en college zijn hier zeer verontrust over en gaan actie ondernemen.

Ook in Zoetermeer is financieel zwaar weer op komst. De werkloosheid groeit, daardoor krijgt schuldhulpverlening meer verzoeken en er komen meer Zoetermeerders in de bijstand. Het tekort van de stad loopt tot ⬠6 miljoen in 2013. Om hier goed op te reageren is een aantal moties aangenomen. Zo kreeg het college de opdracht eens goed te kijken naar de gehele bedrijfsvoering. Die kan volgens de raad efficiënter en met minder inhuur van tijdelijk en daarmee vaak duur personeel. Ook moet er meer aandacht komen voor tijdelijke Zoetermeerbanen en leerwerkplekken waarmee een kwetsbare groep in de komende zware tijd beter beschermd wordt.

Veel aandacht ook voor de jeugd. Het college heeft toegezegd een actiedag tegen jeugdwerkloosheid te organiseren samen met het onderwijs, bedrijven en Zoetermeerse jongeren. De raad heeft het college opdracht gegeven samen met de woningcorporaties te verkennen of de oprichting van een Stichting Jongerenhuisvesting Zoetermeer mogelijkheden biedt om de woningnood onder Zoetermeerse jongeren te bestrijden. Speciaal voor jeugd en jongeren georganiseerde conferenties worden voortgezet. Jongeren tot 18 jaar hoeven ook in 2010 geen contributie te betalen voor de bibliotheek. Het college heeft toegezegd een voorlichtingscampagne te starten om de stappenbus meer te promoten.

De raad heeft de wens uitgesproken om in alle Zoetermeerse wijken goede en toegankelijke sport- en ontmoetingsplekken te hebben. Zoetermeer moet ook een groene stad blijven. De raad heeft er bij het college op aangedrongen het Bentwoud versneld aan te leggen. Vanuit verschillende fracties werd het belang onderstreept om groen niet door bebouwing te laten verdringen.

Alle aangenomen moties zijn richtinggevend voor de definitieve begroting. Hierover wordt in november op basis van de najaarsnota gesproken tijdens het begrotingsdebat.