Gemeente Voorschoten

licht voor verkoop aandelen Nuon

Aandeelhouders geven groen licht voor verkoop aandelen Nuon

nuon Een grote meerderheid van meer dan 90 procent van de aandeelhouders van Nuon, waaronder de gemeente Voorschoten, stemde op 17 juni in een buitengewone aandeelhoudersvergadering vóór de verkoop van hun aandelen in het productie- en leveringsbedrijf van Nuon aan het Zweedse energiebedrijf Vattenfall. Alleen de provincie Noord-Holland stemde tegen de verkoop.

Behalve de verkoop van aandelen aan Vattenfall werd ook met meerderheid ingestemd met de juridische splitsing van n.v. Nuon in een productie- en leveringsbedrijf (NV Nuon Energy) en een netwerkbedrijf (Alliander N.V.). De aandelen in Alliander blijven in handen van de huidige aandeelhouders.

Het college van burgemeester en wethouders van Voorschoten had eerder al aangegeven te willen instemmen met de verkoop van de aandelen. De transactie levert de gemeente naar verwachting circa 40 miljoen euro op.

Historisch besluit
Wethouder Van Dunné: `Het is een bijzonder, of misschien zelfs wel een historisch besluit. Het energiebedrijf was immers zo'n honderd jaar eigendom van gemeenten en provincies. Je ziet echter dat de productie van energie geen lokale of regionale aangelegenheid meer is. Geruststellend voor de afnemers van energie is het feit dat het netwerkbedrijf wel in publieke handen blijft.'

De eerste aandelenoverdracht vindt plaats op 1 juli 2009 onder voorbehoud van goedkeuring van de Europese mededingingsautoriteit. De verkoop van aandelen aan Vattenfall gebeurt gefaseerd. Eerst wordt een belang van 49 procent verkocht. Het resterende belang wordt gefaseerd overgedragen, zodat Vattenfall uiteindelijk na zes jaar 100 procent van de aandelen verkrijgt.

* 19 juni 2009