Partij van de Arbeid

Hypotheekgarantie verhoogd

19-06-2009 03:15

Het kabinet heeft op voorstel van minister Van der Laan besloten tot een tijdelijke verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Daarmee wil het kabinet de effecten van de kredietcrisis op de woningmarkt tegengaan. De NHG wordt met ingang van 1 juli verhoogd van 265.000 naar 350.000. De verhoging blijft van kracht tot 1 januari 2011.

Het kabinet verwacht dat door de verhoging van de NHG banken eerder bereid zullen zijn een lening te verstrekken, omdat het rijk garant staat voor de restschuld. Meer mensen zouden daardoor een (ander) huis kunnen gaan kopen.

Kopers die gebruik maken van de NHG kunnen van hun bank een lager rentetarief krijgen, op voorwaarde dat ze een deel van hun hypotheek zullen aflossen. Onder NHG mag niet meer dan 50 procent van de lening aflossingsvrij zijn. Huizenkopers betalen dan eenmalig een percentage van 0,45% over het hypotheekbedrag, maar zijn er daarna van verzekerd dat een eventuele restschuld bij een gedwongen verkoop van de woning wordt betaald.

Minister Van der Laan heeft samen met minister Bos een onderzoek laten uitvoeren om inzicht te krijgen in de extra risicos als de NHG wordt verhoogd. Op basis van CPB-onderzoek reserveert Van der Laan negen miljoen euro om de extra risicos op te vangen, die worden gelopen door de verhoging naar 350.000 euro.