Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. Juni

Innovatieprogramma klimaatneutrale steden van start

19-06-2009

De komende jaren gaat minister Cramer vanuit het kabinet 20 miljoen euro, met een tussenevaluatie moment eind 2010, investeren in het Innovatieprogramma klimaatneutrale steden. Hiermee kan het kabinet de transitie richting de klimaatneutrale stad versnellen, door kennis en vaardigheden te ontwikkelen voor het opzetten en uitvoeren van innovatieve projecten.

Na verwachting hebben we in 2012 substantiële leerervaringen opgedaan hoe de belangrijkste knelpunten om tot klimaatneutraliteit te komen in stedelijke gebieden opgelost kunnen worden. Circa honderd steden voeren dan concrete uitvoeringsprogramma's uit om klimaatneutraliteit te bereiken. Over alle steden die in het programma Innovatieprogramma Klimaatneutrale Steden participeren, wordt een gemiddelde versnelling in het bereik van CO2-neutraliteit verwacht van 20% tot 40%. Uitgaande van circa honderd actieve gemeenten geeft dit een reductie van 350 PJ (dit is ongeveer 10% van het totale huidige Nederlandse energiegebruik) rond 2040.

Het Innovatieprogramma Klimaatneutrale Steden kiest voor het leren in de praktijk en is verdeeld in drie programmalijnen; het realiseren en evalueren van concrete proefprojecten, specifiek onderzoek voor het ontsluiten van kennis en tot slot het organiseren van de kennisoverdracht met betrekking tot leerervaringen. Een groep van circa 20 vernieuwende voorlopende gemeenten zal actief deelnemen aan de proefprojecten. De leerervaringen worden gedeeld met een bredere groep van circa 100 voorlopende gemeenten.

Het programma heeft naar verwachting indirecte positieve effecten die aansluiten bij de doelen van Nederland Ondernemend Innovatieland en geven een impuls aan duurzame ondernemers in Nederland. De aanpak is ook internationaal vernieuwend, Nederland kan hierbij andere landen de weg wijzen naar een klimaat neutrale stad.

Het Innovatieprogramma Klimaatneutrale Steden is onderdeel van de Innovatieagenda energie, het uitvoeringsprogramma van Schoon en Zuinig.