Gemeente Helmond


Bruidsparen zeer tevreden over huwelijk

Bruidsparen die bij de gemeente Helmond getrouwd zijn, blijken zeer tevreden over de huwelijksaangifte en voltrekking.

Een ruime meerderheid 80% tot 90% geeft aan zeer tevreden te zijn over het merendeel van de geboden faciliteiten. De bruidsparen geven als gemiddeld rapportcijfer een 8,0! Dit blijkt uit een klanttevredenheidsonderzoek onder 206 bruidsparen, die tussen augustus en december vorig jaar getrouwd zijn.

Vanwege de bijzondere datum is het op zondag 20-09-2009 eenmalig mogelijk om bij de gemeente Helmond te trouwen. Er kan op die dag getrouwd worden in het historische Kasteel van Helmond. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de gemeente Helmond, tel. 14 0492.

Rol ambtenaren positief gewaardeerd

Een positief aspect dat er in het onderzoek uit springt is het optreden van de huwelijksambtenaren, zowel bij de huwelijksvoltrekking zelf, als tijdens de voorbereidende huisbezoeken. Ook de rollen van de andere medewerkers van de Stadswinkel wordt positief gewaardeerd. Wat ook uit het onderzoek blijkt is dat negen van de tien bruidsparen de gemeente Helmond als trouwlocatie zou aanbevelen bij familie en kennissen.

Verbeterpunten meenemen

Uit het klanttevredenheidsonderzoek komen ook enkele verbeterpunten naar voren. Zo wordt de ondertrouwlocatie, een ruimte in de Stadswinkel, als koud en zakelijk ervaren. Door het ophangen van posters en fotos wordt de aankleding van deze ruimte verfraaid. Bij de huwelijken in het Kasteel wordt, naar aanleiding van een aanbeveling uit het onderzoek, een andere opstelling uitgeprobeerd, waarbij er meer visueel contact tussen het bruidspaar en de gasten mogelijk is. De brochure Trouwen in Helmond wordt voortaan jaarlijks geactualiseerd en met nadere, relevante informatie uitgebreid.

Klanttevredenheidsonderzoek

Het onderzoek is gebaseerd op een schriftelijke enquête, die is toegezonden aan 206 bruidsparen, die tussen augustus en december 2008 bij de gemeente Helmond getrouwd zijn. 134 bruidsparen daarvan, 65% procent, leverde de enquête ingevuld in. Dat is aanzienlijk hoger dan bij het vorige onderzoek in 2004, toen slechts een kwart van de ondervraagden reageerde. Het onderzoek is gebaseerd op zowel de uitgebreide, kostentellende huwelijksvoltrekkingen in bijvoorbeeld het Kasteel en t Speelhuis, als de kostenloze huwelijken in de fractiekamers van de Stadswinkel.