Dienstenbond CNV

Nieuws

19 juni 2009

Voorstellen CAO Delta Lloyd

Naar aanleiding van de uitslag van de enquete onder onze leden hebben wij de onderstaande voorstellen geformuleerd. Op 9 en 16 juni hebben wij deze voorstellen toegelicht en heeft werkgever zijn eigen voorstellenbrief toegelicht. Op 30 juni zullen wij echt gaan onderhandelen en proberen tot een akkoord te komen. Dat zal nog wel wat voeten in aarde hebben omdat de werkgever flink wat verslechteringen heeft voorgesteld.

De voorstellen van de werkgever
De voorstellenbrief van de werkgever vindt u terug op STERKNET. Delta Lloyd vraagt meer flexibiliteit van de medewerker. Zo stellen zij voor om van zaterdag een normale werkdag te maken (daarmee vervalt 35% toeslag), de goede vrijdag te schrappen (daarmee vervalt 100% toeslag), en de openingstijden ter verruimen van 21 uur naar 22 uur. Daarnaast wil Delta Lloyd de overwerktoeslagen verlagen. Voor iemand die bijvoorbeeld op het callcenter werkt betekent dit alles een drastische inkomensachteruitgang. Wij hebben deze voorstellen met onze kaderleden en de COR besproken en vinden deze voorstellen niet acceptabel. Zeker als u bedenkt dat daarnaast de financiële ruimte voor de CAO dit jaar uiterst beperkt is!

Op het punt van pensioenregeling, ANW-hiaat en WIA hebben wij goede hoop er met de werkgever uit te kunnen komen maar bij een aantal andere voorstellen zien wij toch weer een verschraling van het arbeidsvoorwaardenpakket opdoemen. Wat is het nut van afschaffen collectieve inkoop OV-abonnement (wat iedereen een aardig voordeel oplevert) en de mogelijkheid van het recht om 104 uren minder of meer te werken in een jaar? Wij leven toch in een economische crisis en dit zijn nu juist arbeidsvoorwaarden die niks kosten en waar u toch baat bij kan hebben.
Met dit pakket aan voorstellen verwacht ik dinsdag de 30e een zwaar gesprek en vraag mij af of wij er op die manier voor de zomer wel uit gaan komen!

De voorstellen van CNV Dienstenbond
Zoals in de enquete al aangeven volgen wij met onze CAO voorstellen het Sociaal Akkoord. Dit betekent dat wij een onze loonvraag matigen en maar wel uitgaan van koopkrachtbehoud. Daar moet volgens het Sociaal Akkoord wel tegenover staan dat er afspraken worden gemaakt over werkgelegenheid. De werkgever heeft op dit punt in een eerste reactie laten weten met ons te willen praten over zaken als werkgelegenheid voor wajongeren en erkenning van Elders Verworven Competenties


1. Loon, looptijd en werkingssfeer
Wij stellen een looptijd voor van één jaar met een reële loonsverhoging die enerzijds recht doet aan de inspanningen van werknemers en het behouden van hun koopkracht en anderzijds rekening houdt met de beperkingen die de huidige economische situatie met zich meebrengt. E.e.a. volgens het sociaal akkoord zoals dit voorjaar tussen de sociale partners is overeengekomen. Voorts zouden wij willen onderzoeken hoe alle medewerkers (dus ook boven CAO) onder de CAO kunnen vallen.


2. Ingroeimodel eigen bijdrage pensioenen stopzetten In het kader van het sociaal akkoord zal een gematigde loonsverhoging worden afgesproken (zie hierboven onder punt 1). Om de koopkracht op peil te houden stellen wij voor om de eigen bijdrage aan het pensioen niet verder te verhogen.


3. WIA
Voor medewerkers die na 31 mei 2009 ziek worden en als gevolg hiervan de WIA instromen dienen in aanmerking te komen voor aanvullende regelingen:

-Ontslagverbod in de WGA categorie lager van 35% arbeidsongeschikt;
-WGA aanvulling tot 85% van het laatstverdiende salaris;


4. werkzekerheid
Werkzekerheid en inzetbaarheid van medewerkers kunnen worden vergroot indien vaardigheden worden erkend zonder dat er diploma's voor zijn. Erkenning moet wel schriftelijk worden vastgelegd zodat deze ook bij toekomstige werkgevers van pas kan komen. Bij diverse financiële instellingen zijn positieve ervaringen opgedaan door te werken met Elders Verworven Competenties. CNV Dienstenbond stelt voor tot een EVC procedure te komen die in de CAO zal worden vastgelegd.


5. Zorg en werk / levensfase gericht personeelsbeleid Implementatie van de uitkomsten van de workshops die vorig jaar zijn gehouden. Er is geconstateerd dat er een cultuuromslag dient plaats te vinden. Wij zouden graag met de werkgever van gedachten willen wisselen hoe dit verder vorm te geven:

-Betere communicatie over mogelijkheden die de CAO biedt;
-Steeds vaker moeten zorgtaken met werk gecombineerd worden. Er dienen goede afspraken over werktijden gemaakt te kunnen worden waarbij zeggenschap over de eigen werktijden voorop staat (zelfroostersystemen).

-Invoering van de mogelijkheid om 4 x9 werken en schooltijdcontracten.
-Thuiswerken dient structureel ingepast te kunnen waarbij een medewerker nooit verplicht kan worden om te thuis te werken.


6. Werkgelevenheid: 100 wajongeren aan de slag CNV bestaat 100 jaar. Wij vragen echter niet om een cadeau. Liever zien wij dat DL een bijdrage doet om één van onze doelstellingen te verwezenlijken: 'Mensen tot hun bestemming laten komen'. Concreet willen wij, tezamen met Delta Lloyd (tenminste) 100 Wajongers aan een baan helpen. Wij vragen Delta Lloyd 5 arbeidsplaatsen beschikbaar te stellen om dit doel te bereiken. CNV heeft een prachtig en praktisch plan dat een goede aanzet is om dit grote maatschappelijke probleem voor een deel op te lossen.


7. Internationale collegialiteit
In het kader van door CNV Dienstenbond gewenste internationale solidariteit en collegialiteit van werknemers over de gehele wereld willen wij graag afspraken met DL maken voor het financieel ondersteunen van een project voor en door vabbondscollega's in de Derde Wereld.

Voor meer informatie over de onderhandelingen kunt u contact opnemen met bestuurder Bernard Jan de Groot, 010-2651111 email B.degroot@remove-this.cnvdibo.nl Wordt lid van CNV Dienstenbond: voor het tegenhouden van verslechteringen in de CAO is het nodig dat u en uw collega ons daarin steunen!