SGP


19 - 06 - 09 | Van der Staaij neemt zân winst

Bij Europese verdragen moeten beter worden bekeken of ze strijdig zijn met de Grondwet. Deze bepaling staat al in de wet, maar wordt vrijwel nooit gebruikt. De Tweede Kamer vindt dat het betreffende artikel (91, lid 3) moet worden opgepoetst. Een reeds ingestelde staatscommissie voor de Grondwet gaat hiernaar kijken.

Dat bleek woensdag bij de behandeling van een initiatiefwetsvoorstel van SGP-Tweede Kamerlid Kees van der Staaij. Hij wil dat er een hogere drempel komt om EU-verdragen goed te keuren. In zijn ogen moet daarvoor een tweederde meerderheid in beide Kamers zijn in plaats van de gewone meerderheid (de helft plus één) zoals nu. De SGP vindt dat nodig, omdat Europese verdragen volgens hem invloed hebben op de constitutionele orde in Nederland. Steun kwam er van de SP, PVV en SGP. Maar een meerderheid vindt het middel te zwaar en overbodig. CDA, PvdA en VVD zien er wel het nut van in om het bewuste artikel te reactiveren en vitaliseren. Hoe dat moet, laten ze eerst aan de wijsheid van de commissie over.

Van der Staaij besloot zijn initiatief aan te houden. Toch was hij blij, omdat er nu een discussie is losgebroken in de Tweede Kamer over de huidige goedkeuringsprocedure. Ook zag hij een erkenning van het door hem aangekaarte probleem dat het kabinet en de Kamer de bestaande regeling te smal interpreteren en dat dit beter moet. Dat is een andere stellingname dan die van de regering, die vindt dat de huidige praktijk volstaat, stelde de SGP'er.