SGP


19 - 06 - 09 | ChristenUnie verkijkt zich op abortusbesluit

In haar reactie op onze kritiek gaat mevrouw Wiegman volledig voorbij aan onze kernargumenten. Zij bestrijdt met onjuiste argumenten ook nog eens punten die wij niet eens aan de orde hebben gesteld. Dat is pijnlijk. Juist de bescherming van ongeboren leven vereist zorgvuldigheid en nauwkeurigheid, en geen goedgelovigheid.

Mevrouw Wiegman stelt dat het besluit waarover de discussie gaat een overtijdbehandeling (otb) voortaan als een abortus ziet. Dat illustreert zij met het voorbeeld van de veiligheidsgordels. Dezelfde zorgvuldigheidseisen die de wet voorschrijft voor een abortus, zouden dan ook gaan gelden voor een otb. En dat zonder dat er verder een letter aan de wet wordt veranderd.

De kern van onze argumentatie is echter dat een eerlijke en nauwkeurige lezing van het besluit laat zien dat er helemaal niet in staat wat mevrouw Wiegman beweert. Het besluit gebruikt veel woorden, maar de enige verandering is dat voortaan moet gebeuren wat nu ook al gebeurde: het vaststellen van de duur van de zwangerschap, met dezelfde zogenaamde zorgvuldigheidseisen.

Juridisch gezien verandert er dus niets aan de al bestaande regels voor abortus en overtijdbehandelingen en ook in de praktijk gaan er geen extra zorgvuldigheidseisen gelden. Als er echt iets ten goede veranderd zou zijn âhoe klein ookâ dan zou ook de SGP dat dankbaar als winst hebben genoteerd. Maar als het besluit niets bevat, dan mag de SGP niet zwijgen!

Als voorstanders van abortus hetzelfde vaststellen, onderstreept dat nog eens dat de ChristenUnie zich op dit abortusbesluit verkijkt. Het is geen nieuws dat Women on Waves (WoW) een vurig pleidooi voert om de Wet afbreking zwangerschap te wijzigen. Daarvoor is de verwijzing van mevrouw Wiegman naar het Nederlands Juristenblad van 12 juni niet nodig.

De kritiek van deze organisatie betreft echter andere punten. Over dit besluit stellen de dames van WoW in hetzelfde artikel: âDeze aangekondigde aanpassing van het Besluit dient alleen een politiek en publicitair doel, (namelijk) het verbloemen van het feit dat het kabinet er niet in is geslaagd de overtijdbehandeling onder de Waz te brengen.â Dat is klare taal, die het verhullende proza van staatssecretaris Bussemaker in het juiste licht plaatst.

Beraadtermijn
Het is verder opvallend dat mevrouw Wiegman volledig zwijgt over de beraadtermijn. Als de otb voortaan voor de wet hetzelfde zou zijn als een abortus, zou de beraadtermijn van vijf dagen die de abortuswet voorschrijft, voortaan ook gelden voor de otb. Maar nergens wordt vastgelegd dat er voor de otb een (flexibele) beraadtermijn gaat gelden.

De bedoeling van het regeerakkoord was het invoeren van een beraadtermijn voor de otb. De staatssecretaris meldt echter dat de bestaande praktijk ten aanzien van de overtijdbehandeling gewoon blijft bestaan!

Het zou de eerlijkheid en duidelijkheid ten goede komen als mevrouw Wiegman gewoon zou erkennen dat het besluit helaas niets voorstelt en niets naar de geschiedenis verbant. Laten we daarom â samen met het wel erg zwijgzame CDAâ de staatssecretaris ertoe oproepen het coalitieakkoord werkelijk na te komen.

De auteurs zijn respectievelijk fractievoorzitter en beleidsmedewerker van de SGP-fractie in de Tweede Kamer.