Senternovem

19-06-2009 | Nobelprijswinnaar Paul Crutzen op NCGG-5

Internationaal congres over niet CO2-broeikasgassen in Nederland

Van 30 juni tot en met 3 juli vindt in Wageningen het vijfde internationale congres plaats over niet CO2-broeikasgassen, NCGG-5. Wetenschappers, beleidsmakers en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven wisselen kennis en ervaring uit over het terugdringen van onder andere methaan en lachgas. Deze gassen komen vrij in bijvoorbeeld de landbouw en de industrie. Ze zijn naast CO2 in belangrijke mate debet aan het klimaatprobleem.

Hoe nemen landen maatregelen om de uitstoot van niet CO2-broeikasgassen terug te dringen en wat zijn daarvan de resultaten? Welke relevante onderzoeken zijn uitgevoerd op dit terrein? Wat is de rol van bedrijven en van de overheid? En hoe kun je beleid zo invoeren dat het maximaal effect heeft? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens NCGG-5. Op het congres vinden zowel plenaire lezingen plaats, als workshops met een beperkt aantal deelnemers om dieper in te gaan op prangende kwesties.

Topspecialisten uit binnen- en buitenland
Nobelprijswinnaar Paul Crutzen is een van de sprekers op NCGG-5. Deze Nederlander, tegenwoordig docerend in de VS, ontdekte hoe de ozonlaag wordt aangetast. Naast hem nemen talloze andere specialisten deel aan de conferentie. Nederland is vertegenwoordigd met deskundigen van universiteiten en organisaties zoals ECN, TNO, KNMI en SenterNovem.

Schoon & Zuinig
De Vereniging voor Milieuprofessionals organiseert het congres, met medewerking van het programma ROB van SenterNovem. ROB staat voor Reductie Overige Broeikasgassen. Overige broeikasgassen zoals methaan, lachgas en de fluorverbindingen SF6, PFK's en HFK's dragen voor circa eenderde bij aan de opwarming van de aarde. Nederland heeft als doel om de uitstoot van deze broeikasgassen in 2020 te halveren ten opzichte van 1990. Het terugdringen van de uitstoot van deze gassen is ook opgenomen in het kabinetsprogramma Schoon & Zuinig.

Meer weten?
Wilt u NCGG-5 bijwonen? Dat kan! Kijk op www.ncgg5.org voor meer informatie. Hier kunt u zich ook aanmelden voor de conferentie. Of neem contact op met Erik ter Avest van SenterNovem: telefoon 030-2393475, e-mail E.ter.Avest@senternovem.nl.