Rabobank Nederland


---

Blijf zuinig op die structuur

19-6-2009 | Algemeen

'Toen ik in december 2002 als voorzitter aantrad, beschreef de Financial Times mij als `bankier op een hoop mest'. Nu heet het volgens The Economist `proud to be dull'.' Bert Heemskerk maakte in z'n laatste toespraak tot de algemene vergadering op 18 juni ook een beetje z'n eigen balans op.

In tegenstelling tot zijn voorgangers had Heemskerk bij zijn aantreden ruime bancaire ervaring. Na een studie filosofie, theologie en macro-economie begon Heemskerk zijn bankcarrière in 1969 bij de Amro bank. Na ruim twintig jaar maakte hij de overstap van ABN Amro naar F. van Lanschot Bankiers. Op 1 december 2002 aanvaardde Heemskerk de voorzittershamer van de raad van bestuur van de Rabobank Nederland.

Bevlogen
In de afgelopen zeven jaren ontpopte de van oorsprong commerciële bankier zich tot een bevlogen Rabobestuurder, die de coöperatieve filosofie met verve uitdraagt. Onder zijn leiding ontwikkelde de bescheiden Rabobank zich tot een zelfbewuste bank. Tot Heemskerks belangrijkste wapenfeiten behoort zonder meer de fusie tussen Interpolis en Achmea, in 2005. In ruil daarvoor kreeg de Rabobank een aanmerkelijke deelname in Eureko.

Microkrediet
De ambitie om dé food & agribank van de wereld te zijn, resulteerde onder leiding van Heemskerk in diverse buitenlandse investeringen. Daarnaast propageerde hij internationaal de mogelijkheden van het microkrediet in de strijd tegen armoede en was persoonlijk zeer betrokken bij het Rabo Development Program.

Betere wereld
De coöperatieve structuur bleek een machtig wapen in de tijden van agressieve hedge funds en activistische aandeelhouders. Tijdens een interview met de Volkskrant op 6 mei antwoordde Heemskerk op de vraag: Iedereen het Rabomodel? 'Dat zou absoluut een borg voor een betere wereld zijn.'

Hardop

Waar de meeste bankiers zich de laatste maanden gedeisd hielden, uitte Heemskerk herhaaldelijk zijn zorgen over de gang van zaken in de financiële wereld. Zo vroeg hij zich hardop af, waarom de Rabobank moest opdraaien voor de gevolgen van omgevallen buitenlandse spaarstunters. Kort daarna lanceerde hij een plan voor een Nationale Hypotheek Garantie. Ook liet hij zich meer dan eens kritisch uit over de oneerlijke concurrentie van de huidige 'staatsbanken'.

Heemskerk sloot af met de vraag waarom de Rabobank zo weinig te lijden heeft gehad van de kredietcrisis. Het antwoord zit volgens hem in de coöperatieve structuur van de Rabobank die ervoor heeft gezorgd dat het bankbedrijf op het rechte pad is gebleven. 'Een faux pas is mogelijk in onze coöperatie, maar helemaal verdwalen kan niet door de ingebouwde checks & balances. Via de kruislingse garanties zijn we solidair met elkaar en borgen we elkaar. Door de toezichtfunctie van Rabobank Nederland op de aangesloten banken en de controle op dat toezicht door de centrale kringvergadering en de algemene vergadering, houden we elkaar in de touwen. Blijf zuinig op die structuur!'
---