Rabobank Nederland


---

Sourcing excellence weer centraal in voeder-tot-voedselketen

19-6-2009 | Algemeen

"Nu meer dan ooit geldt dat het betrekken van grondstoffen tegen minder gunstige voorwaarden dan de concurrentie enorme gevolgen kan hebben voor het rendement en uiteraard ook het voortbestaan van een bedrijf," zo constateerde Rabobank-analist Albert Vernooij in een rapport dat openbaar werd gemaakt tijdens de Agri Vision-conferentie die van 16 tot 18 juni 2009 plaatsvond. De grillige commodityprijzen hebben ervoor gezorgd dat de prijsstelling van grondstoffen, oftewel de sourcingkosten, opnieuw een belangrijke rol is gaan spelen met betrekking tot de winstgevendheid van de food & agribusiness binnen de keten van voeder tot voedsel.

Bijstellen sourcingstrategieën
Tijdens de recentelijk ontstane hausse in commodity's deed het concept sourcing opnieuw zijn intrede in de waardeketen van diervoeder tot voedsel, en wel op volle kracht. Het zal hier de komende decennia bovendien een belangrijke rol in blijven spelen. Bedrijven actief op de retail- en foodservicemarkten zijn momenteel bezig de sourcingstrategieën aan te passen die zij hanteren bij het onderhandelen met leveranciers. Dit betekent dat er door de hele keten heen en tussen elke schakel onderling veranderingen plaatsvinden wat betreft werkwijzen, zakelijke relaties en zelfs de sourcingstrategieën van leveranciers.

"De internationale waardeketen van voeder tot voedsel werd voorheen aangedreven door het aanbod en elke schakel beschikte over een structureel, duurzaam aandeel. Nu wordt de keten echter aangedreven door de vraag. Hierdoor hebben de retailsector en foodservicebranche de touwtjes in handen gekregen, terwijl de boeren en slachthuizen nu juist de zwakkere schakel zijn," aldus Albert Vernooij, auteur van de Rabobank-publicatie `Changing Industry Landscapes'.

Sourcing excellence
De Rabobank is ervan overtuigd dat bedrijven een strategie moeten ontwikkelen die zich richt op het optimaal betrekken van grondstoffen, oftewel sourcing excellence. De partij met de slimste sourcing kan zijn kosten terugdringen en beschikt ook over extra mogelijkheden om de invloed te beperken van potentiële toeleveringsrisico's op kwaliteit, logistiek, dierenwelzijn en voedselveiligheid.

"Als een bedrijf kiest voor een strategie die draait om een zo laag mogelijk prijsrisico in plaats van het beheersen van het totale prijsrisico, en daarbij het risico verplaatst naar een schakel hoger in de waardeketen, wordt het mogelijk van een groter aantal partijen te betrekken en te streven naar lagere grondstofkosten. Dit kan meer rendement genereren dan wanneer een bedrijf het totale risico op zich neemt," zo stelt Vernooij.

Innovatie in de industrie
De Rabobank verwacht dat vleesconsumptie tegen 2025 met vijftig procent zal zijn gestegen. Dit betekent dat sourcingstrategieën in de voeder-tot-voedselketen steeds belangrijker worden voor het succes van bedrijven in de toekomst. Senior Industry Analyst Ken Shwedel schetst een beeld van de impact van deze ontwikkeling op de toekomstige graanvoorraden.

"Op basis van de technologie van tegenwoordig en een consumptiestijging van vijftig procent, zal een belangrijke toename in de graanproductie nodig zijn om alle dieren te voeren. Om een dergelijke toename in de consumptie aan te kunnen, is het nodig dat we niet alleen naar sourcing zelf kijken, maar ook naar nieuwe technologieën, innovatie en alternatieve bedrijfsmodellen," aldus Shwedel.

Food & agriproducten op maat
Ook Sipko Schat, een van sprekers tijdens Agri Vision, gaf zijn mening over de volatiliteit in de voeder-tot-voedselwaardeketen. "De prijzen dwingen de voederindustrie hun sourcing te optimaliseren, de relaties met leveranciers te versterken, en verschillende afdekkingsproducten toe te passen om hun rendement veilig te stellen en risico's te verminderen."

"Wij verwachten dat de commodityprijzen de komende tien jaar zeer instabiel zullen blijven, ook wanneer de vraag weer toeneemt als reactie op de economie die zich, met het langzaamaan vervagen van de gevolgen van de financiële en economische crisis, geleidelijk zal herstellen," aldus Schat, lid van de raad van bestuur van Rabobank.

De Rabobank heeft zich ook ingespannen om haar strategieën wereldwijd aan te scherpen en is bezig de bedrijfsactiviteiten naar de juiste schaal te brengen. Schat: "De food & agribusiness is waar onze kracht ligt, en we zijn al begonnen onze zakelijke producten in grotere mate af te stemmen op de food & agrimarkt."

Tijdens de tweejaarlijkse Agri Vision-conferentie komen huidige en toekomstige vraagstukken aan de orde die relevant zijn voor de voeder-tot-voedselketens. De conferentie vindt dit jaar plaats van 16 tot 18 juni en de organisatie is in handen van Nutreco en de Rabobank. Het evenement wordt bijgewoond door een scala aan bedrijven actief in de internationale food & agribusiness, vanaf de eerste schakel in de keten (voeren van dieren 8en vleesverwerking) tot en met de laatste (marketing en voedselconsumptie).


* Agrivision

---