Vereniging Eigen Huis

Geen overdrachtsbelasting bij koop monument

Met terugwerkende kracht tot 1 mei 2009 is het voor particulieren mogelijk een monument te kopen zonder dat hiervoor overdrachtsbelasting (6%) verschuldigd is. Dit betreft zowel rijksmonumenten als monumenten die onder een beschermd stads- of dorpsgezicht vallen.

Vrijstelling particulieren
De vrijstelling hiervoor gold reeds voor rechtspersonen, zoals bijvoorbeeld een stichting of B.V., die een monument kopen. Op basis van een uitspraak van het Gerechtshof Den Haag, heeft de staatssecretaris van Financiën nu een besluit genomen de vrijstelling van overdrachtsbelasting bij de aankoop van een monument ook voor particulieren van toepassing te verklaren. Ook de voorwaarde dat een rechtspersoon hoofdzakelijk de instandhouding van monumenten ten doel moet hebben is vervallen.

Wat te doen als de notariële overdracht al heeft plaatsgevonden? Terugbetaling van de overdrachtsbelasting is alleen nog mogelijk indien de termijn van bezwaar tegen de betaling van de overdrachtsbelasting op 1 mei nog niet is verstreken. Bezwaar maken is mogelijk binnen zes weken na de datum van betaling van de overdrachtsbelasting (de transportdatum). Feitelijk betekent dat voor monumenten waarvan de notariële overdracht korter dan zes weken vóór 1 mei of nà 1 mei heeft plaatsgevonden dit nog mogelijk is. U kunt in dat geval de inspecteur van de Belastingdienst van uw eigen inspectie verzoeken om terugbetaling van de overdrachtsbelasting.

Amersfoort, 19 juni 2009.

---