Gemeente Breda

Breda stemt in met concept Ruimtelijke Visie West-Brabant 2030

Het college van burgemeester en wethouders stemt in met het concept Ruimtelijke Visie West- Brabant 2030.

In het stuk staat de ruimtelijke strategie van de regio tot 2030 beschreven over onder meer gebiedsontwikkeling, natuur en landschap, woningbouw en woonmilieus, glastuinbouw, economie en bedrijventerreinen, recreatie, ecologie, duurzaamheid en energie, bereikbaarheid en mobiliteit. Het college vindt dat het punt van woningbouwontwikkeling nadere studie vergt. Negentien West-Brabantse gemeenten hebben aan deze visie samengewerkt dat een belangrijk ruimtelijk casco vormt van de provinciale Structuurvisie die de provincie later dit jaar opstelt.

Aandacht voor bevolkingsontwikkeling
Het college vindt dat het vraagstuk hoe West-Brabant om moet gaan met een krimpende bevolkingsomvang in regionaal verband nader besproken moet worden.

De concept visie koerst aan op het stimuleren van groei door meer bewoners en bedrijven uit de Randstad aan te trekken. Het college zet bij dit punt vraagtekens. Op dit moment hebben de meeste West- Brabantse gemeenten al te maken met een teruglopend aantal inwoners.

Een andere strategie zou kunnen zijn om krimp te bestrijden met juist méér voorzieningen en faciliteiten voor inwoners en deze beter bereikbaar te maken.

Procedure
Het college legt de concept Ruimtelijke Visie West- Brabant ter bespreking voor aan de Commissie Bouwen en Wonen van 2 juli.

In de periode tussen mei en juli bespreken alle betrokken West-Brabantse colleges deze concept- visie. Vervolgens worden de kanttekeningen van de gemeenten verzameld en verwerkt in een Ontwerp Ruimtelijke Visie West-Brabant..

Vanaf 8 oktober kunnen gemeenteraden en waterschap met dit ontwerp instemmen.

Het is de bedoeling dat de definitieve gezamenlijke visie half december wordt aangeboden aan de provincie Noord- Brabant. Deze kan dan de opvattingen van de negentien samenwerkende West-Brabantse gemeenten verwerken in de provinciale structuurvisie.

Breda, 19 juni 2009

De bijbehorende documenten, namelijk de oncep tvisie en het inspiratiedocument, zijn hieronder te raadplegen.

Te downloaden:

* concept visiedocument.pdf

* concept inspiratiedocument.pdf