Ministerie van Financiën

Reactie op Volkskrantartikel

Nieuwsbericht | 19-06-2009 | Kredietcrisis

Het ministerie van Financiën heeft vandaag kennis genomen van het artikel in de Volkskrant "Ook bonus voor Zalm bij verlies op verkoop ABN AMRO". Wij hebben helaas moeten constateren dat in dit artikel de plank op een aantal punten fors wordt misgeslagen, hetzij door een onjuiste weergave van feiten hetzij door het doen van een aantal niet op feiten terug te voeren suggesties.

De krant schrijft onder meer dat de aankoopprijs van de Nederlandse Fortis-onderdelen op 3 oktober 2008 is opgelopen tot 23,3 miljard euro. Dat is niet het geval.

De Tweede Kamer is altijd volledig geïnformeerd en heeft met alle beslissingen omtrent de verwerving van de Nederlandse Fortis-onderdelen ingestemd. In de brief van 6 oktober 2008 is de Kamer geïnformeerd over de acquisitie van de onderdelen ad EUR 16.8 miljard (voor de aandelen), de onmiddellijke aflossing van de kortlopende leningen ad EUR 34 miljard, en de versnelde aflossing van de langlopende leningen ad EUR 16 miljard.

In december is met instemming van de Kamer de deelneming van Fortis Bank Nederland in ABN Amro direct onder de Staat gebracht. In de brief van 16 december 2008 wordt gesproken van een technische verhanging omdat deze met gesloten beurzen is uitgevoerd. Er is geen kapitaal toegevoegd. Over de gevolgen is de brief duidelijk: er is sprake van een nieuwe staatsdeelneming in RFS Holdings en er worden leningen (vorderingen) omgezet in een deelneming.

De transactie is met gesloten beurzen gebeurd en is kas- en begrotingsneutraal. Er was geen sprake van uitgaven noch van ontvangsten. Het totale bedrag aan aandelen en leningen dat moet terugkomen blijft hetzelfde, alleen de samenstelling verandert. Een hoger bedrag aan aandelen, een lager bedrag aan vorderingen (leningen). Dit moet terugkomen via een combinatie van dividenden, verkoopopbrengsten, rente en aflossing. Het bedrag aan dividenden en verkoopopbrengsten wordt hoger, het bedrag aan rente wordt lager (de aflossing ad EUR 6,5 miljard is al verrekend ).

De aankoopprijs blijft hiermee EUR 16.8 miljard, zijnde het bedrag dat de Staat op 3 oktober 2008 heeft betaald voor verwerving van de aandelen van de Nederlandse Fortis-onderdelen.

Het artikel spreekt ook over de bonus van de heer Zalm welke hij ook `krijgt als zijn bank met verlies wordt verkocht'. De heer Zalm krijgt alleen een bonus als na afstoting van de deelneming blijkt dat er een meerwaarde is gerealiseerd. Gezien de grote tijd die er zit tussen verwerving van de deelnemingen en de uiteindelijke afstoting, zullen alle relevante posten die van invloed zijn op de vraag of er meerwaarde is geboekt worden meegenomen.

Minister Bos heeft de Kamer deze week toegezegd een brief te sturen waarin hij nogmaals in zal gaan op de staatsdeelnemingen Fortis Nederland en ABN AMRO/RFS Holdings.