Vereniging Nederlandse Gemeenten

Akkoord uitvoering Wabo: gemeente hét omgevingsloket


19.06.2009

De vergunningverlening en handhaving op het gebied van bouwen, ruimtelijke ordening en milieu krijgt een kwaliteitsimpuls. Dit gebeurt door wettelijk vast te leggen aan welke kwaliteitscriteria de vergunningverlening moet voldoen, en door complexe taken neer te leggen bij regionale uitvoeringsorganisaties. Rijk, IPO en VNG hebben hierover afspraken gemaakt in een principeakkoord.

Gemeenten blijven verantwoordelijk voor de lokale Wabo-taken (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht), zoals vergunningverlening, toezicht en handhaving bij bouwen en ruimtelijke ordening. De gemeente wordt daarmee voor burgers en bedrijven hét loket voor het aanvragen van de omgevingsvergunning. Dit past bij de rol van de gemeente als eerste overheid.

Alleen het milieutoezicht op bovenlokale of complexe activiteiten en het voorbereiden van het milieudeel van de omgevingsvergunning voor zogenaamde gemeentelijke IPPC- en BRZO-bedrijven worden ondergebracht bij regionale uitvoeringsorganisaties. Gemeenten kunnen er zelf voor kiezen meer taken bij de uitvoeringsorganisaties onder te brengen. De provincies blijven verantwoordelijk voor de provinciale IPPC- en BRZO-inrichtingen. De uitvoering wordt bij de uitvoeringsorganisaties belegd. Gemeenten en provincies blijven eindverantwoordelijk voor de taken die zij bij de uitvoeringsorganisaties hebben ondergebracht.

De regionale uitvoeringsorganisaties moeten in overleg tussen provincies en gemeenten tot stand komen. Provincies voeren de regie bij het opzetten van een landsdekkende uitvoeringsstructuur, die uiterlijk in 2012 moet zijn ingevoerd.

Om zich goed te kunnen voorbereiden op de komst van de Wabo, is het voor gemeenten en provincies belangrijk dat de benodigde ICT-voorzieningen snel in gebruik kunnen worden genomen. Afgesproken is dat het rijk werkt aan de verdere ontwikkeling hiervan, zodat de betrokken partijen op een goede manier informatie kunnen uitwisselen ten behoeve van vergunningverlening, handhaving en toezicht.

De VNG heeft het bereikte principeakkoord ter goedkeuring voorgelegd aan de leden. De leden kunnen tot 10 juli reageren.

Over de Wabo
Met de invoering van de Wabo in 2010 worden 25 vergunningen samengevoegd tot één omgevingsvergunning. Burgers en bedrijven hoeven dan nog maar één vergunning aan te vragen voor bijvoorbeeld een complete verbouwing. De gemeente wordt daarbij het belangrijkste loket.

Den Haag, 19 juni 2009