Vereniging VNO-NCW

VNO-NCW en MKB-Nederland: eindelijk omgevingsdiensten


19 juni 2009 - De ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland verwelkomen het besluit van het kabinet om in 2010 te komen tot een landsdekkend netwerk van 25 omgevingsdiensten. Thans voeren 500 (!) overheidsinstanties handhaving en toezicht van de regels op het gebied van milieu en ruimtelijke ordeningen uit voor gemeenten, provincies en liefst ook waterschappen. De overheden blijven in de nieuwe situatie zelf bevoegd, maar bundelen hun taken en menskracht in deskundige omgevingsdiensten.

Om die deskundigheid vraagt het bedrijfsleven al jaren. De versnippering van vergunningverlening, handhaving en toezicht over meer dan 500 overheidsinstanties, de complexiteit en de toename van het aantal nationale en Europese regels hebben geleid tot een onwerkbare situatie. Al meer dan 15 jaar proberen lagere overheden er samen uit te komen, maar dat heeft niet geleid tot de vereiste kwaliteit en deskundigheid. De Commissie Mans legde dit begin dit jaar in een gedegen analyse bloot en adviseerde 25 omgevingsdiensten. Het kabinet neemt dit advies in grote lijnen over.

VNO-NCW en MKB-Nederland hebben er vertrouwen in dat de voorstellen van het kabinet zullen leiden tot meer deskundigheid en efficiënter werken. Als regionaal maatwerk nodig is, dan kan dat ook. Positief is ook de aankondiging om taken die specifieke kennis vragen, zoals het toezicht op bedrijven die met risicovolle stoffen omgaan (BRZO-bedrijven), op een nog hoger niveau te tillen.

Een paar zorgen blijft het bedrijfsleven houden. In de eerste plaats is het cruciaal dat de VNG en IPO voortvarend meewerken aan deze structuur. VROM en Justitie moeten het proces dan ook goed bewaken. In de tweede plaats is een snelle aansluiting van waterschappen gewenst. Die eeuwenoude organisaties onttrekken zich nu aan modernisering, zoals we ook al bij de Omgevingsvergunning hebben gezien. Met lede ogen ziet het bedrijfsleven aan dat de watervergunning nog steeds nodig is naast de omgevingsvergunning.

In samenwerking met: MKB-Nederland

contact: communicatie@vno-ncw.nl | telefoonnummer: 070 349 01 67 | fax: 070 349 01 77