Meer regelgeving leidt niet tot gedragsverandering banken

19/06/2009 16:25

Nyenrode Business Universiteit

Bankenonderzoekers pleiten voor herbezinning op compliance en regelgeving

Hilversum/Breukelen, 19 juni 2009 - Meer regelgeving is geen effectief instrument om een toekomstige kredietcrisis te voorkomen. Zolang compliance geen integraal onderdeel uitmaakt van de moraliteit van banken zullen meer regelgeving en stringenter toezicht niet leiden tot de gewenste mentaliteitsverandering. Indien de rol en macht van de aandeelhouder niet veranderen, zal winstmaximalisatie dominanter blijven dan regelgeving en sanctionering . Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek onder zeventien Nederlandse banken dat is uitgevoerd door organisatieadviesbureau SeederDeBoer en de Nyenrode Business Universiteit.

De ondervraagde banken geven in het onderzoek aan dat de regels die de afgelopen jaren zijn ingevoerd nauwelijks effect hebben gehad op het handelen van hun organisatie. De regelgeving heeft de financiële crisis niet voorkomen. Wel heeft de IFRS-regelgeving onbedoeld geleid tot het versneld uithollen van het bufferkapitaal van banken in tijden van financiële crisis. De meerderheid van de respondenten vindt bovendien dat de gemaakte kosten om te voldoen aan nieuwe regelgeving niet in verhouding staan tot de voordelen die regelgeving oplevert.

De meest effectieve regelgeving blijkt regelgeving die geïsoleerd kan worden geïmplementeerd, niet ingrijpt in het primaire bankbedrijf en geen gedragsverandering vereist. Denk aan regels met betrekking tot financiële administraties en verslaglegging (o.a. IFRS, Sarbanes Oxley) en regels ter voorkoming van misbruik voor criminele doeleinden. Maar structurele mentaliteitsverandering als gevolg van regelgeving blijkt lastig te realiseren. Zo blijven de effecten van integriteitsregelgeving veelal uit, aldus de onderzoekers. Oorzaak is dat banken regels nog te veel zien als een noodzakelijk kwaad. Om aan regels te kunnen voldoen creëren zij veelal nieuwe stafafdelingen als 'compliance', 'legal' en 'transaction monitoring'. Gevolg is dat compliance en integriteit onvoldoende geborgd zijn in het primaire bankbedrijf.

Op basis van deze uitkomsten doen de onderzoekers de volgende aanbevelingen aan de sector:


- Maak compliance en integriteit tot integrale verantwoordelijkheid van het lijnmanagement. De compliance officer heeft de rol van poortwachter; hij of zij wijst de organisatie op relevante wet- en regelgeving en initieert trajecten om deze effectief te implementeren.


- Erken de redenen waarom mensen zich niet aan de regels houden. Er kunnen goede redenen zijn waarom mensen zich niet aan regels willen of kunnen houden. Los knelpunten gezamenlijk op, alleen dan voelen mensen zich gehoord en ontstaat ruimte voor gedragsverandering.


- Evalueer en vereenvoudig de implementatie van regelgeving. De ervaring leert dat veel winst valt te behalen indien de implementatie van alle regels opnieuw en in onderlinge samenhang wordt bezien.


- Organiseer een gezamenlijke, actieve terugkoppeling aan de wetgever over de effectiviteit van regelgeving in de praktijk.

Het volledige onderzoeksrapport is te downloaden op www.seederdeboer.nl of www.nyenrode.nl

Over SeederDeBoer

SeederDeBoer (SDB) is een middelgroot Nederlands organisatieadviesbureau dat zich richt op complexe organisatievraagstukken. Zij helpt strategie in praktijk te brengen en werkt samen met klanten aan het ontwikkelen en versterken van hun organisatie. Het kan gaan om brede organisatievraagstukken, maar ook om vraagstukken die sterk functioneel getint zijn en zich begeven op het vlak van bijvoorbeeld marketing, IT, procesontwerp en financiën.

Ongeacht de vraag werkt SDB vanuit de visie dat inzicht mens en organisatie laat groeien. Ze brengt een veelheid aan expertise samen en is in staat verschillende rollen te vervullen. Van gids tot architect en van interim-manager tot adviseur. Momenteel zijn bijna 50 professionals actief in projecten bij klanten als ABN AMRO, APG, CoopCodis, UMC St Radboud en de Rabobank. Meer informatie vindt u op www.seederdeboer.nl.

Over de Nyenrode Business Universiteit

Nyenrode Business Universiteit is opgericht door het bedrijfsleven en behoort tot de oudste en meest vooraanstaande business schools en businessuniversiteiten van Europa. Nyenrode bereidt mensen met talent en ambitie voor op leidende functies in een internationale omgeving. Daarbij

wordt grote waarde gehecht aan maatschappelijk bewustzijn en duurzaam ondernemerschap.


- EINDE PERSBERICHT -





http://www.nyenrode.nl/news