Belgische Federale Overheid


*

Invoering ecocheques

Datum: 19 juni 2009

Het interprofessioneel akkoord voor de periode 2009-2010 bevat maatregelen die de koopkracht ten goede komen: het voorziet onder meer in de toekenning van ecocheques (ook groene cheques genoemd) aan de werknemers.

Die ecocheques zijn bestemd voor de aankoop van ecologische producten en diensten zoals:

* investeringen in energiebesparing (investeringen die recht geven op federale fiscale verminderingen, isolatie van woningen, energiezuinige elektrische apparaten, spaarlampen,...)
* investeringen om water te besparen (spaardouchekoppen, recuperatietanks voor regenwater,...)

* investeringen die de duurzame mobiliteit ten goede komen (plaatsing van roetfilters in dieselwagens, LPG-installatie, vervoersbewijzen voor openbaar vervoer, aankoop en onderhoud van fietsen, cursussen ecodriving)

* oplaadbare NiMH-batterijen en oplaadtoestellen voor dergelijke batterijen

* duurzaam geëxploiteerd hout

* bomen, planten en zaden voor buiten

* niet-gemotoriseerde tuingereedschappen

* ...

Om die ecocheques te verkrijgen, moeten ze echter wel voorzien worden door een op sectoraal- of ondernemingsniveau gesloten collectieve arbeidsovereenkomst.

De ecocheques vormen een sociaal voordeel vrijgesteld van sociale bijdragen en belastingen. Het totale bedrag van de toegekende ecocheques mag niet meer bedragen dan 125 euro per jaar (250 euro vanaf 2010). Elke ecocheque wordt toegekend op naam van de werknemer en heeft een geldigheidsduur van 24 maanden.

Meer info over de ecocheques op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg

Raadpleeg het dossier over de ecocheques op de website van de Nationale Arbeidsraad

Raadpleeg de lijst van producten en diensten die in aanmerking komen voor betaling met ecocheques in de bijlage van de CAO nr. 98