Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* Juni

Prins van Oranje neemt publicatie over gebiedsontwikkeling in ontvangst, 19 juni 2009

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje heeft vanmiddag in Den Haag het eerste exemplaar van de publicatie "Een wijde blik verruimt het denken" in ontvangst genomen.

In de publicatie worden aan de hand van stellingen mogelijkheden en beperkingen aangegeven van gebiedsconcessies in de Nederlandse gebiedsontwikkeling. De publicatie is bestemd voor alle betrokkenen bij integrale gebiedsontwikkelingen: overheden, marktpartijen, bestuurders en de uitvoerenden.

Een gebiedsconcessie kan worden ingezet om een publiekprivate samenwerking bij de ontwikkeling van een gebied vorm te geven. Bij een gebiedsconcessie stelt een publieke partij een kader vast waarbinnen het gebied ontwikkeld mag worden. Vervolgens wordt een privaat consortium geselecteerd om deze gebiedsontwikkeling te realiseren en dit twintig jaar te beheren.

Aanleiding voor de publicatie was meer zicht te krijgen op de ervaringen in het buitenland waarbij gebiedsconcessies ingezet zijn. Er is nadrukkelijk aandacht besteed aan wat de lessen uit het buitenland (kunnen) betekenen voor de Nederlandse gebiedsontwikkeling en op welke wijze de inzet van gebiedsconcessies daarbij kan helpen. De resultaten van dit onderzoek en een visie voor de toekomst van het instrument gebiedsconcessies zijn gebundeld in de publicatie.

19 juni 2009

* © RVD