Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. Juni

Radioactieve uitstoot in België heeft geen effecten voor Nederland

19-06-2009

De VROM-Inspectie is via het Ecurie systeem geïnformeerd over een incident dat op 18 juni 2009 plaatsvond in Fleurus in België, ten zuiden van Brussel. Bij een bedrijf waar radioactieve geneesmiddelen worden gemaakt, is gedurende 10 minuten radioactief edelgas (xenon) vrijgekomen.

Ecurie is een Europees verdrag waarin landen elkaar vroegtijdig informeren over incidenten die te maken hebben met straling. De Belgische toezichthouder FANC heeft vastgesteld dat de straling gering was en er geen effecten zijn voor de omgeving. FANC meldt: "Xenon is een edelgas dat weinig risicovol is voor de gezondheid: het wordt niet opgenomen door het lichaam en kan zich evenmin afzetten op groenten of fruit. De risicodrempel voor de bevolking is niet overschreden". De productie binnen het bedrijf is stilgelegd, totdat de oorzaak van de lekkage is vastgesteld. In België zijn geen beschermende maatregelen voor de bevolking genomen.

Bij de VROM-Inspectie hebben de afdeling Crisismanagement en de Kernfysische Dienst het voorval samen met het RIVM beoordeeld. De lozing is in oostelijke richting onder Nederland door weggedreven. Vastgesteld is dat er geen effecten voor Nederland zijn.

Meer informatie over dit incident is te vinden op de website van FANC: http://www.fanc.fgov.be/nl/news/fanc-stelt-uitstoot-radioactief-xenon- vast-bij-nordion-in-fleurus-versie-3-fleurus-nordion-onderzoek-ter-pla atse-door-het-fanc-en-bel-v/212.aspx

Nieuwsberichten