Nederland en Rusland eens over fytosanitaire exportinspecties

Nederland en Rusland hebben overeenstemming bereikt over de fytosanitaire inspectie en certificering van planten en plantaardige producten voor export naar Rusland.

De twee landen hebben afgesproken dat inspecteurs van de vier keuringsdiensten in de plantaardige sector de inspecties uitvoeren en dat de Plantenziektenkundige Dienst (PD) duidelijker zichtbaar de verantwoordelijkheid neemt voor de afgifte van fytosanitaire certificaten. Rusland wil namelijk bij de afgifte van exportcertificaten een nadrukkelijker rol voor de Plantenziektenkundige Dienst.

Directeur-generaal Hans Hoogeveen van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Sergei Dankvert, Hoofd van de Federal Service for Veterinary and Phytosanitary Surveillance (de Russische Voedsel en Waren Autoriteit, inclusief Plantenziektenkundige Dienst) hebben hiertoe een Memorandum of Understanding ondertekend.

Voor export naar alle andere landen blijft het systeem van Plantkeur onverkort van kracht. De hierboven genoemde afspraak geldt dus alleen voor export naar Rusland.

Plantkeur is in werking getreden op 1 september 2007 en geldt voor de import en export van plantaardige producten over de hele wereld. Met Plantkeur heeft het ministerie van LNV inspectie- en certificeringstaken van de Plantenziektenkundige Dienst overgedragen aan de vier keuringsdiensten in de plantaardige sector. Deze vier keuringsdiensten zorgen voor de import- en exportinspecties en bijbehorende certificering van planten en plantaardige producten en voor de keuringen op kwaliteit van groenten en fruit. Met Plantkeur is het inspectiestelsel in de plantaardige sector vereenvoudigd. De minister van LNV blijft eindverantwoordelijk voor de uitvoering van inspecties en certificering.

Rusland is de belangrijkste exportbestemming van Nederland als het gaat om plantaardige producten. In 2008 bedroeg de export naar schatting bijna één miljard euro.

De met Rusland overeengekomen inspectie- en certificeringswijze gaat in op 1 oktober dit jaar. Tot die tijd blijft de overgangsperiode van kracht waarin - net als voorafgaand aan de invoering van Plaantkeur in 2007 - de Plantenziektenkundige Dienst en het Kwaliteitscontrolebureau (KCB) de inspecties en certificering voor export naar Rusland verzorgen.

De vier keuringsdiensten zijn Naktuinbouw, NAK, Bloembollenkeuringsdienst en het Kwaliteitscontrolebureau (KBC).

Noot voor redacties (