FNV

wilna

19-6-2009

FNV roept Plasterk op tot verzet tegen discriminatie homoleraren

De FNV is teleurgesteld over het advies van de Raad van State om christelijke scholen toe te staan homoseksuele leraren te weigeren en ontslaan. FNV-federatiebestuurder Wilna Wind roept minister Plasterk van OCW en homo-emancipatie op zijn invloed in het kabinet te gebruiken om dit tegen te gaan. "Dit moet beter. Vrijheid van onderwijs mag niet betekenen dat lesbische leraressen of homoseksuele leraren in de kast moeten blijven."

De FNV-bestuurder deed haar oproep op de conferentie `Uit de kast werkt beter' van de FNV en het Company Pride Platform. De samenwerking is een resultaat van de Gay-Straight Alliance die beide organisaties vorig jaar zijn aangegaan. Met steun van het ministerie van OCW ontwikkelen CPP en FNV tot 2011 activiteiten op en rond de werkvloer. Die moeten het voor lesbo's, homo's, biseksuelen en transgenders (LGBT's) makkelijker maken om op het werk open te kunnen zijn over hun identiteit en seksuele voorkeur.

Machosfeer is schadelijk Dat het daarmee nog niet best is gesteld blijkt uit twee onderzoeken die op de conferentie zijn gepresenteerd. Een meta-onderzoek van bureau MOVISIE (een verkenning van 18 onderzoeken die zijn gedaan naar homoseksualiteit, diversiteit en arbeid) concludeert dat het in bedrijven en sectoren waar een machosfeer heerst, moeilijker is voor homoseksuelen om uit te komen voor hun geaardheid. "Het leidt tot een gesloten bedrijfscultuur die uiteindelijk schadelijk is voor de marktpositie van het bedrijf." Uit de verkenning blijkt dat circa 30 procent van de homoseksuele en lesbische werknemers er niet voor uit wil komen op het werk.

Vervreemding FNV-beleidsadviseur Lucia van Westerlaak vindt dit schadelijk, zowel voor de betrokkenen als het bedrijf. "We weten dat mensen die niet goed in hun vel zitten, minder goed presteren op het werk en zich vaker ziek melden. Dat geldt sowieso voor homoseksuele mannen en lesbische vrouwen die uit de kast kwamen en vervolgens onheus bejegend worden. Wie niet uit de kast komt, die verzwijgt - in de eigen beleving vaak noodgedwongen - een belangrijk deel van de eigen identiteit. Dat leidt tot gevoelens van vervreemding: ik loop hier wel rond, maar ik hoor er niet echt bij. Het is erg belangrijk om te werken aan een organisatiecultuur die iedereen aanspreekt en erbij laat horen."

Uit de kast werkt beter Voor staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken was dit aanleiding om een onderzoeksopzet naar nut en noodzaak van deze business case te presenteren. Bedrijven en instellingen hebben naar zijn stellige opvatting iets te winnen bij een cultuur die LGBT's insluit. Heemskerk opende de conferentie met een toespraak over de meerwaarde van diversiteit en het nut en de noodzaak van een bedrijfscultuur die ook LGBT's optimale kansen biedt.

Vrouwensectoren positiever Ook de Commissie Gelijke Behandeling heeft onderzoek laten doen, door het Verwey-Jonker Instituut. Daaruit blijkt dat zogenaamde vrouwensectoren als de zorg positiever staan tegenover homoseksuelen dan mannensectoren. Die hebben de meeste moeite met homomannen en iets minder met lesbische vrouwen. `Stoere' lesbische werkneemsters hebben hier meer kans op een prettige werkomgeving: zij worden vaak beschouwd als `een van de jongens'. Verder blijkt de Randstad toleranter dan `de provincie'.

Grapjes De problemen van homo's op de werkvloer hebben veelal te maken met opmerkingen of grapjes, die verwijzen naar hun seksuele geaardheid. Soms gebeurt dat incidenteel en soms stelselmatig. Het is niet vaak regelrechte discriminatie, maar wel gedrag dat door homoseksuele werknemers als kwetsend wordt ervaren. Oók als het niet zo is bedoeld, zeggen de onderzoekers.

Leidinggevenden merken er vaak niets van. Eén van hen uit het onderzoek zegt het zo: "Als de omgeving het accepteert, kom je er voor uit en zijn er geen problemen. Als de omgeving het niet accepteert, kom je er niet voor uit en zijn er óók geen problemen..."

Gegevens verzamelen Wat doe je eraan? De CGB beveelt aan dat werkgevers- en werknemersorganisaties gegevens verzamelen over bejegening en seksuele voorkeur, bijvoorbeeld met gerichte vragen in onderzoeken naar betrokkenheid en motivatie van medewerkers.

Trainingen en meldpunt Verder zouden leidinggevenden en vertrouwenspersonen trainingen kunnen volgen. Ander idee is een anonieme meldplaats van `bejegeningsproblemen' op intranet, vooral in sectoren waar meer mannen dan vrouwen werken. Werknemers die zich gediscrimineerd voelen kunnen ook online een klacht indienen bij de CGB.

`Discriminatie van homoleraren is godgeklaagd'

Commissie Gelijke Behandeling

Conferentie `Uit de kast werkt beter'

Company Pride Platform

FNV Roze Hyves

De visie van Dominee Gremdaat (iets na de helft)

`Discriminatie is het woord niet - Lesbische vrouwen en homoseksuele mannen op de werkvloer: bejegening en beleid' : zie de pdf hieronder.

{icon_pdf.gif} Discriminatie is het woord niet {icon_pdf.gif} Face the facts - literatuuronderzoek homoseksualiteit en arbeid {icon_pdf.gif} Face the facts - samenvatting