ProRail

Persbericht

19-06-2009

ProRail: standpunt kabinet is wijs en weloverwogen

Evaluatie Spoorwegwet bevestigt rol en betekenis van spoorbeheerder

Het kabinet heeft vandaag haar standpunt uitgebracht op de evaluatie van de spoorwegwetgeving. Spoorbeheerder ProRail kan zich vinden in dit kabinetsstandpunt. Het kabinet bevestigt dat de spoorsector er goed voor staat. Er zijn volgens het kabinet dan ook geen ingrijpende wijzigingen nodig en dat is goed voor vervoerders en reizigers. Dit betekent dat de spoorsector door kan op de ingeslagen weg.

Pieter Kraaijeveld, directeur Vervoer en Dienstverlening van ProRail: "Dit standpunt is wijs en weloverwogen. Ik zie het als een bevestiging dat na jarenlang hard werken de rol en betekenis van ProRail wordt erkend. Belangrijk is dat we als spoorsector door kunnen gaan met capaciteitsvergroting op het spoor, onder andere door elke tien minuten een trein te laten rijden op belangrijke corridors."

Gebruiksvergoeding

Het kabinet wil verder dat er een beleidskader komt voor de gebruiksvergoeding waarbinnen afspraken worden gemaakt over de prijs die voor het gebruik van het spoor wordt betaald. Kraaijeveld: "Het is goed dat een aantal spelregels verduidelijkt wordt. Het voorstel biedt een stabiel kader om met vervoerders in gesprek te gaan over onze dienstverlening en de prijs die daarvoor wordt betaald." Volgens ProRail is het beleidskader dat het kabinet voorstelt in lijn met de gesprekken die we nu met vervoerders voeren over de gebruiksvergoeding.