NEN


Wijziging Regeling Bouwbesluit 2003

vrijdag 19 juni 2009, 11:40

Op 21 mei is een tussentijdse wijziging van de Regeling Bouwbesluit 2003 in werking getreden. Het hoofddoel is een beperkt aantal herziene Bouwbesluitnormen aan te wijzen. Deze herzieningen vloeien voor een belangrijk deel voort uit aanpassingen aan Europese normalisatie en betreffen redactionele verbeteringen.

Met de wijzigingsregeling is ook NEN 2000 uit de Regeling Bouwbesluit 2003 geschreven, zodat vanaf de datum van inwerkingtreding van de wijzigingsregeling in het kader van de bouwregelgeving alleen de (versie van de) normen genoemd in de geactualiseerde bijlage I (uit de Regeling Bouwbesluit 2003) van toepassing zijn. De termen 'tweedelijnsnormen', 'derdelijnsnormen', enz. bestaan dan niet meer en deze normen worden niet meer als zodanig aangeduid.

Brandbare stoffen
Daarnaast is het voorschrift geschrapt met betrekking tot de hoeveelheden aan bedrijfsmatige opslag van brandbare, brandbevorderende, bij brand gevaar opleverende en voor de gezondheid schadelijke stoffen die in een brandcompartiment moeten liggen. Dit betekent dat verwijzingen hiernaar vanuit het Bouwbesluit 2003 feitelijk geen betekenis meer hebben. Zij zullen in het geïntegreerde besluit dan ook niet meer terugkomen. Het geven van voorschriften over stoffen die zowel brand- als milieugevaarlijk zijn, behoort vanaf de zogenoemde Ivb-grens uitsluitend tot het domein van de milieuregelgeving. Hierin staat Ivb voor Inrichtingen- en vergunningenbesluit milieubeheer. Tot de Ivb-grens zijn voorschriften gegeven in het Gebruiksbesluit. Dit geldt ook voor de brandbare niet-milieugevaarlijke stoffen.

Milieuzorgplicht
De nieuwe domeinafbakening tussen de bouw- en de milieuregelgeving betekent niet dat voortaan bij de toepassing van de bouwregelgeving (zoals het Gebruiksbesluit) geen rekening meer hoeft te worden gehouden met eventuele nadelige gevolgen voor het milieu. De milieuzorgplicht (artikel 1.1a Wet milieubeheer) is ook na de inwerkingtreding van het Gebruiksbesluit van toepassing. Dit betekent dat men ook bij de opslag van stoffen die door de bouwregelgeving wordt gereguleerd, voldoende zorg voor het milieu in acht moet (blijven) nemen.

Aangewezen normen
De nieuwe bochure 'Normen bij de bouwregelgeving' zal binnenkort worden geplaatst op de NEN-website. Hierin kunt u precies zien welke normen zijn aangewezen in de wijziging van de Regeling Bouwbesluit 2003.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Normen in de bouw (Bestand) NEN Bouwmail (Publicatie)