Commotie rondom Piet Boekhoud niet terecht

19/06/2009 17:26

Albeda College

Vrijdag 19 juni 2009 - De commotie die de afgelopen dagen is ontstaan rondom Piet Boekhoud is niet terecht en doet onrecht aan de feitelijke situatie. "Een discussie over bestuursbeloningen in het onderwijs is terecht. In het geval van onze bestuursvoorzitter is er echter gebruik gemaakt van verkeerd geïnterpreteerde feiten en verkeerd getrokken conclusies. Helderheid is hier op zijn plaats", aldus Klaas Groenendijk, voorzitter Raad van Toezicht van het Albeda College.

De feiten op een rij:

Boekhoud verdient als voorzitter van het College van Bestuur een normaal salaris, dat past binnen de salariscode die geldt voor bestuurders in de MBO-sector. Zeker niet exorbitant, ook niet als wordt gekeken naar vergelijkbare functies in de publieke sector.

De Raad van Toezicht heeft besloten dat Boekhoud per 1 januari 2010 terugtreedt als voorzitter van het College van Bestuur, omdat het Albeda College in een ander stadium van ontwikkeling terecht is gekomen. Een andere situatie vergt dikwijls andere leiding. De RvT wil echter niet dat de kennis en inzet van Boekhoud voor de jongeren van het Albeda College, voor het beroepsonderwijs en voor de jongeren in Rotterdam verloren gaat. Daarom heeft de RvT afgesproken dat Boekhoud weliswaar terugtreedt als voorzitter CvB, maar in dienst blijft van het Albeda.

De invulling van dat dienstverband betreft geen vaag adviseurschap. Het gaat over een fulltime invulling van dat dienstverband, waarbij concrete werkzaamheden worden afgesproken. Afgesproken is dat hij voor dat fulltime dienstverband in het eerste jaar nadat hij terugtreedt hetzelfde salaris ontvangt als in de achterliggende jaren. De 2 jaren daarop zou het gaan om 85% van dat salaris. En daarna is - als Boekhoud daarvoor kiest - sprake van FPU.

Ook is afgesproken dat inkomsten uit andere functies, zoals leiding geven aan het Rotterdams Offensief, worden verrekend met het afgesproken salaris. Indien Boekhoud gedurende de jaren 2010, 2011 en 2012 werkzaamheden verricht voor anderen zonder uit dienst te gaan bij het Albeda College, dan zullen de vergoedingen die hij krijgt uitgekeerd worden verrekend met zijn salaris als deze opgeteld met zijn salaris het loon uit 2009 te boven gaan.

Kortom: het gaat hier niet om een 'vertrekregeling': als Boekhoud vertrekt krijgt hij niets. Als hij zich fulltime inzet krijgt hij salaris. Een salaris dat bovendien na verloop van tijd lager wordt. Over zijn inzet, ook na 1 januari 2010, bestaat overigens geen enkele twijfel bij de Raad van Toezicht.

En dan de pensioenvoorziening. Dat is niet iets dat Boekhoud krijgt. Het is een voorziening op de begroting van het Albeda College die in 2007 is opgenomen in het jaarverslag, waaruit een aanvulling op het pensioen zal worden uitgekeerd om het pensioengat aan te vullen.

Wat heeft een aantal dagbladen nu gedaan: alle salarissen die Boekhoud bij een fulltime dienstverband zal verdienen vanaf 1 januari 2010 tot aan zijn FPU bij elkaar optellen. Dat zijn 3 jaarsalarissen. Daarnaast is de pensioenvoorziening uit het jaarverslag 2007 opgeteld. Vervolgens wordt het beeld gewekt dat er 7,5 ton zal worden uitgekeerd aan Boekhoud.

Deze berichtgeving is suggestief en onjuist.

Ook wordt op grond van het jaarverslag een verband gelegd met de financiële situatie in 2007. Dat was financieel een heel moeilijk jaar, niet door wanbeleid maar door diverse externe factoren in de markt. Door het CvB en de medewerkers van het Albeda College is sinds dat dieptepunt enorm geknokt om dat tij te keren. Die inspanningen hebben ertoe geleid dat het Albeda College weer in de pas loopt met de begroting.

Publieke aandacht over bestuurdersbeloningen in het onderwijs is terecht. Het gaat om publiek geld, onderwijsgeld, waarover publiek verantwoording moet worden afgelegd. Dat is voor de Raad van Toezicht heel wezenlijk. Echter, midden in een terechte discussie over publieke beloning hebben verkeerd geïnterpreteerde feiten geleid tot verkeerd getrokken conclusies. Dit heeft geleid tot een volstrekt verkeerd beeld over onze bestuursvoorzitter Piet Boekhoud.